Al-Kaida odgovorna za napad na plaži

tačno.net
Autor 14.3.2016. u 11:01

Al-Kaida odgovorna za napad na plaži

Pripadnici sjevernoafričkog organka Al-Kaide ubili su 16 osoba u ljetovalištu u Obali Slonovače

Članovi Al-Kaide islamskog Magreba, koji su i ranije izveli nekoliko napada u regiji, preuzeli su odgovornost za jučerašnji napad na ljetovalište u Grand-Bassamu u Obali Slonovače, u kojem je ubijeno 16 ljudi.

“Poslijepodne je na plažu u Grand-Bassamu došlo šest napadača. Ubijeno je 14 civila i dvojica pripadnika specijalnih snaga”, rekao je predsjednik Obale Slonovače Alassane Ouattara koji je posjetio mjesto zločina.

U napadu je smrtno stradao jedan francuski državljanin, a nacionalnost ostalih žrtava još nije poznata, ali zna se da je četvero iz Evrope.

Tijela oblivena krvlju ležala su svuda po plaži, opisali su svjedoci strašne scene koje su potresle do tada mirno nedjeljno popodne u odmaralištu udaljenom 40 kilometara od Abidjana.

Ubijeni napadači

Također, dodali su da su napadači bili “teško naoružani i da su nosili maskirne kape dok su pucali po gostima hotela Etoile du Sud (Južna zvijezda), u kojem je u ovo doba godine mnogo turista.

Nii Akuetteh, analitičar afričke politike, kazao je za Al Jazeeru da sigurnosne službe u regiji pažljivo prate situaciju.

“Afričke granice općenito su prilično porozne… Nisam iznenađen što su napadači došli do juga Obale Slonovače. Može se pretpostaviti da ovo neće biti posljednji napad,” rekao je Akuetteh.

Šestericu naoružanih muškaraca, članova Al-Kaide islamskog Magreba, koji su napali turiste u ljetovalištu popularnom među zapadnjacima, ubili su pripadnici specijalnih snaga Obale Slonovače.

Popularna ljetovališta u susjednim zemljama Maliju i Burkini Faso bila su mete naoružanih napadača prošle godine.

Izvor: Al Jazeera

tačno.net
Autor 14.3.2016. u 11:01