Alabama tuži američku vladu zbog razmještanja izbjeglica iz Sirije

tačno.net
Autor 8.1.2016. u 09:44

Alabama tuži američku vladu zbog razmještanja izbjeglica iz Sirije

Zvaničnici savezne države Alabame tužili su američku vladu zbog zabrinutosti razmještajem izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja u ovu južnjačku državu.

Tužba podignuta pred saveznim sudom u sjevernom okrugu Alabame tvrdi da Obamina administracija nije osigurala dužnosnicima ove države dovoljno informacija o izbjeglicama koje bi trebale biti naseljene u ovu državu.

Guverner Robert Bentley, republikanac, nastoji zabraniti ulazak sirijskih izbjeglica u ovu državu nakon pariških napada 13. novembra za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

Bentley je rekao kako Bijela kuća nije odgovorila na tri njegova pisma u kojima traži informacije o izbjeglicama predviđenim za Alabamu prema američkom zakonu o izbjeglicama iz 1980.

“Postupak i način na koji Obamina administracija i savezna vlada provode program prijama izbjeglica upadljivo isključuju savezne države”, rekao je u saopštenju.

Tužba u kojoj su navedeni čelnici više saveznih agencija traži od suda da presudi da vlada mora pružiti informacije o svakom izbjeglici, među ostalim i zdravstvenu povijest te da zajamči kako oni ne predstavljaju sigurnosnu opasnost.

RSE

tačno.net
Autor 8.1.2016. u 09:44