Albansko selo Lazarat izvezlo marihuane za 4,5 milijarde evra

tačno.net
Autor 11.8.2013. u 14:45

Albansko selo Lazarat izvezlo marihuane za 4,5 milijarde evra

BEOGRAD – Albansko selo Lazarat, koje nosi epitet “fabrike za marihuanu”, godišnje “izveze” narkotika u visini od neverovatnih 4,5 milijarde evra.

Ovo je pre nekoliko dana saopštio u Tirani Stefano Bastoni, direktor italijanske policijske avijacije na zajedničkoj press konferenciji sa Hisni Burgajem, generalnim direktorom albanske policije.

Italijanska policijska avijacija je uključena u akciju otkrivanja parcela sa nasadima marihuane na teritoriji Albanije.

Fotografisanje je potvrdilo da su realne procene da se u ovom selu proizvode 900 tona marihuane godišnje. Kilogram kanabisa, kupljen na veliko u ovom selu košta prosečno oko 350 evra za kilogram.

Lica koji prodaju ovu drogu u selu dodaju dopunsku taksu, pa je narko- švercerima nude po 500 evra za kilogram.Velike grupe, koje, raspolažu čamcima i kamionima, švercuju drogu, najčešče morskim putevima, u Grčku i Italiji i tamo ona već dostiže cenu od oko 800 evra za kilogram.

Italijanske narko grupe je prerađuju u nelegalnim labaratorijama, posle čega ona dobija znatno višu cenu. U proseku marihuana u zapadnim zemljama na malo se prodaje po ceni od oko 5 evra za gram, što je 5.000 evra za kilogram.

Lazarat je selo na jugu Albanije i njenim stanovnicima je uzgajanje droge najvažnija aktivnost. Od ukupne sume biznisa sa marihuanom u selu ostaje blizu pola milijarde evra.

izvor: seebiz.eu
tačno.net
Autor 11.8.2013. u 14:45