Ljevičarska poslankinja

Alexandria Ocasio-Cortez upozorava na nestanak demokratije – u roku deset godina

Johannes Korge/spiegel.de
Autor 18.2.2022. u 10:05

Alexandria Ocasio-Cortez upozorava na nestanak demokratije – u roku deset godina

Alexandria Ocasio-Cortez (Arhivska slika) – Foto: SPENCER PLATT/ AFP

„To je tragedija“: Demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez jasno se izražava o borbi za moć u vlastitoj partiji. Još opasniji su međutim planovi republikanaca za manipulaciju izbora.

Piše: Johannes Korge – spiegel.de – 16.02.2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U mnogim saveznim državama SAD postoje prijedlozi republikanskih predstavnika za promjenu izbornog prava. Često se pritom direktno ili indirektno pozivaju na pogrešnu tvrdnju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je na predsjedničkim izborima 2020. bilo manipulacija. Sada se za riječ javila demokratkinja Alexandria Ocasio -Cortes – i jasnim riječima upozorila na posljedice tog razvoja.

Ona je magazinu „New Yorker“ na pitanje da li vjeruje da li će SAD za deset godina još živjeti u demokratiji rekla: „Postoji veoma realna opasnost da mi to više nećemo imati.“

Ocasio-Cortez dalje: „Mi bismo mogli dobiti vladu koja će se izdavati da je demokratska – ali u stvarnosti to nije.“ Poslankinja u kongresu pripada lijevom krilu svoje partije, koje se ne susteže sa jasnim kritikama kursa predsjednika Joe Bidena i konzervativnog dijela vlastite partije.

Ona trenutno posmatra na mnogim mjestima napore političkih suprotstavljenih tabora da utiču na ishod budućih izbora. „Mi vidimo ciljane napade na izborno pravo, prije svega u oblastima, gdje republikanska većina kroz promjene u biračkom tijelu i demografiju dolazi u opasnost.“

Ne samo Ocasio-Cortez se boji da bi republikanci srednjoročno mogli uticati ili čak odbiti rezultate izbora.

Hitan apel za partiju – i predsjednika

Demokrati trenutno drže ne samo Bijelu kuću nego i tijesnu većinu u oba doma američkog kongresa. Uprkos tome inicijative i reformski paketi padaju stalno na otporu pojedinih demokrata – na koje se partija zbog tijesnih većinskih odnosa prisilno oslonjena. U fokusu su pritom senatorka Kyrsten Sinema i senator Joe Manchin, oboje prominentni kočničari.

Žilavi pregovori u vlastitoj partiji izazivaju i kod Ocasio-Cortez frustraciju. “Pošteno rečeno, to je tragedija”, rekla je ona za “New Yorker”. Njezinoj partiji ne preostaje puno vremena, kazala je kongresnica s pogledom na međuizbore na jesen.

Pritom bi njena partija mogla izgubiti većinu. Zbog toga je sada došao trenutak za djelovanje a posebno za Bidena: “Predsjednik nije svoje ovlasti iskoristio dovoljno široko kako mnogi smatraju neophodnim”, rekla je političarka.

spiegel.de

Johannes Korge/spiegel.de
Autor 18.2.2022. u 10:05