Američka ambasadorica pri UN-u: Ruska invazija otvorila bi Pandorinu kutiju

AJB
Autor 25.1.2022. u 09:16

Američka ambasadorica pri UN-u: Ruska invazija otvorila bi Pandorinu kutiju

Foto: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire /PIXSELL

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas Greenfield izjavila je da je ruska prijetnja Ukrajini puno veća od ukrajinskog problema te upozorila da će moguća ruska invazija “otvoriti Pandorinu kutiju”.

Optužila je Rusiju da, osim vojnih aktivnosti, provodi cyber napade, paravojne aktivnosti i kampanje dezinformacija, prenosi Anadolija.

Navodeći da “aktivnosti Rusije protiv Ukrajine nisu samo regionalne” i da je prijetnja Ukrajini mnogo veća od ukrajinskog problema, Greenfield je upozorila da će “invazija otvoriti Pandorinu kutiju”.

“Vidimo da je 127.000 [ruskih] vojnika raspoređeno na granici [s Ukrajinom]. Rusi su, također, poslali vojnike u Bjelorusiju”, kazala je Greenfield.

Navodeći da nastavljaju s naporima za diplomatsko rješenje ukrajinsko-ruske krize, rekla je da će biti uvedene “agresivne sankcije” Rusiji u slučaju invazije.

NATO bi mogao rasporediti dodatne borbene jedinice u istočnoj Evropi, kao odgovor na gomilanje jedinica ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Razmatramo opciju da dodatno ojačamo naše prisustvo na istočnom krilu Alijanse, što bi moglo značiti i raspoređivanje dodatnih borbenih grupa NATO-a”, rekao je on u Briselu.

Sjevernoatlantski savez je do sada rasporedio gotovo 4.000 vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvaniji, Latviji i Poljskoj, uz podršku tenkovskih jedinica, protuzračne odbrane, obavještajnih i nadzornih snaga.

AJB

AJB
Autor 25.1.2022. u 09:16