Američke demokrate u predizbornoj kampanji za kongresne međuizbore
Pobijediti Trumpa

Roland Nelles
Autor 6.6.2018. u 09:59

Američke demokrate u predizbornoj kampanji za kongresne međuizbore<br>Pobijediti Trumpa

Foto: AFP

U novim anketama za kongresne izbore u jesen američki predsjednik i njegovi republikanci poboljšavaju poziciju. Opozicija traži strategiju i bori se sa internim problemima.

Uredio: Ešref Zaimbegović

To je priča kakva se vjerovatno može desiti samo u Americi: Gil Cisneros je u loto igri “Mega-Millions” dobio džekpot od bajkovitih 266 miliona dolara. Sada mornarički veteran koristi ovaj novac da bi finansirao svoju kampanju za kongresne izbore u Kaliforniji. On želi da u jesen osvoji za demokrate jedno mjesto u predstavničkom domu u Vašingtonu.

Na kraju i rezultat loto kralja mogao bi značajno uticati na ishod izbora. Jer kao i u Kaliforniji ishod takozvanih Midterms (međuizbori) je u cijeloj zemlji potpuno neizvjestan.

Amerikanci 6. novembra ponovo biraju svih 435 kongresmena u predstavnički dom i 35 od 100 senatora. Pošto je dugo vremena izgledalo da bi opozicioni demokrati mogli frustraciju mnogih Amerikanaca Trumpovom politikom iskoristiti za sebe i vratiti kontrolu u obje kuće Kongresa stvari su se sada okrenule.

Kod demokrata se širi nervoza. U anketama ih dostižu Trump i njegovi republikanci. U međuvremenu u prosjeku svih ispitivanja leže demokrati samo još tri procentna boda ispred republikanaca (43 prema 40 procenata). Do januara ova prednost je bila dvocifrena.

Trump može popraviti poziciju

Jedva za povjerovati ali Trump i njegova partija uspjeli su proteklih mjeseci povećati svoju popularnost u narodu. Pritom igra ulogu pozitivan razvoj američkog gospodarstva ali i Trumpovi napadi na EU i Kinu izgleda da nailaze na pozitivan odjek kod mnogih birača. Ukoliko mu uspije postići veći uspjeh u pregovorima sa Sjevernom Korejom dobio bi dodatni vjetar u leđa.

Pritom je polazni položaj za demokrate još uvijek povoljan: U mnogim izbornim okruzima republikanski kongresmeni idu u mirovinu a neki tradicionalno republikanski okruzi sada su reorganizovani. To otvara šanse za nove, svježe kandidate demokrata. Da bi u njmanju ruku osvojili većinu u predstavničkom domu morali bi osvojiti samo 23 dodatna mjesta.

Neki dodatni izbori prošlih mjeseci, kao naprimjer u Pensilvaniji, pokazali su osim toga da je baza demokrata visoko motivirana. Mnogi birači bi htjeli iskoristiti Midterm-izbore da bi Trumpu i njegovim republikancima uputili opomenu.

I istorijsko iskustvo govori u korist pobjede demokrata: Međuizbori su tradicionalno jedna vrsta referenduma o učinku predsjednika i rijetko partija onoga ko je na vlasti izlazi kao pobjednik. U najvećem broju slučajeva opozicija poboljšava svoju poziciju.

Kalifornija pravi probleme

Upravo na ovaj efekt igraju demokrati. Veliki „val“ na izborima je još uvijek moguć. Međutim demokrati se bore i sa vlastitim problemima. Na primjer u Kaliforniji demokrati se nadaju na sedam dodatnih mjesta iz “Golden State”. Samo pitanje je da li će ih dobiti.

Trenutak istine dolazi ovoga utorka: U napetim predizborima (Primary) odlučuju pripadnici partije koga će nominirati za stvarne izbore. Pošto kod demokrata ima puno različitih političkih struja u Kaliforniji nastupa u izbornim okruzima puno kandidata koji se bore za mjesto u kongresu. Kao naprimjer loto milioner Gil Cisneros koji se kandiduje u 39. okrugu u Orange County.

Zbog posebnosti u kalifornijskom izbornom pravu za primarne izbore može se dogoditi da se mnogi demokratski kandidati međusobno blokiraju. Republikanci i demokrati zajednički određuju kandidate i samo dva kandidata sa najviše glasova (“Top Two“) mogu ići na izbore u jesen. Dakle u određenim okruzima mogli bi biti i dva republikanca.

Vođe demokrata u Vašingtonu naravno znaju za te slabosti. Ipak oni se i dalje nadaju na veliki uspjeh u Kaliforniji i na pobjedu u jesen. Svim snagama partijsko vođstvo oko Nancy Pelosi i Chucka Schumera pokušava da ove probleme drži pod kontrolom. Za to još nije kasno. Milionski iznosi kao donacije za izbore biće podijeljeni samo na one kandidate koji imaju najveće šanse na predizborima i izborima u jesen. Istovremeno masivno se napadaju kandidati republikanaca.

Osim toga vođe demokrata u cijeloj zemlji traže pravu poruku za izbore: Naravno oni bi htjeli da izlazak na biralište bude glasanje o Trumpu i njegovom dosadašnjem radu. Oni napadaju njegov kaotični stil vladanja i „korupciju“ u Vašingtonu. Interni pokazatelji iz anketa pokazuju da obje teme dobro funkcionišu prije svega kod vlastitih birača. Osim toga oni obećavaju više socijalne pravde, tema koju su Trump i njegova ekipa potpuno zanemarili.

I naravno demokrati se nadaju još jednom džokeru: posebni istražitelj Robert Mueller. I dalje je nejasno kada će bivši šef FBI iznijeti rezultate istrage u ruskoj aferi. Ukoliko bi se Trumpu prije izbora dokazalo kazneno djelo demokrati bi sigurno od moguće abdikacije predsjedniku napravili veliku izbornu temu.

Garancije da će se to dogoditi međutim nema.

spiegel.de

Roland Nelles
Autor 6.6.2018. u 09:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija