‘Američke snage pomogle Francuskoj u spašavanju tajnog agenta’

tačno.net
Autor 14.1.2013. u 11:14

‘Američke snage pomogle Francuskoj u spašavanju tajnog agenta’

 SAD je pomogao Francuskoj prošlog tjedna tijekom pokušaja spašavanja tajnog agenta kojega su zarobili pobunjenici u Somaliji, potvrdio je u nedjelju američki predsjednik Barack Obama u pismu Kongresu.
Francuza Denisa Allexa, kojega su somalski islamisti držali od 14. srpnja 2009., ubili su pobunjenici tijekom akcije koju je u cilju njegova oslobađanja vodila francuska Opća uprava za vanjsku sigurnost (DGSE) u noći na subotu.

Dva francuska vojnika i francuski talac ubijeni su tijekom neuspješne operacije pokrenute u Somaliji u cilju oslobađanja taoca, objavilo je u subotu ministarstvo obrane u Parizu. Uz to, ubijeno je i sedamnaest terorista, dodalo je ministarstvo.

“Američki borbeni zrakoplovi nakratko su ušli u somalski zračni prostor kako bi pružili potporu operaciji spašavanja u slučaju potrebe. Ti zrakoplovi nisu koristili oružje tijekom operacije”, rekao je Obama u pismu.

On je poslao pismo Kongresu kako bi ispunio svoje obveze u skladu sa zakonom koji od njega zahtijeva da u roku od 48 sati izvijesti Kongres o slanju oružanih snaga u vojnu akciju bez kongresnog odobrenja.

Obama je istaknuo da američke snage “nisu izravno sudjelovale u napadu na objekt u kojemu je, kako se vjeruje, francuski državljanin bio držan kao talac”.

Denis Allex, agent DGSE, otet je u Mogadišuu gdje je obavljao službenu misiju pomoći tranzicijskoj vladi. U priopćenju francuskog ministarstva obrane također se naglašava da su “teroristi tri i pol godine odbijali svake pregovore i držali Denisa Allexa u nehumanim uvjetima”, te je stoga “isplanirana i provedena akcija”. Ministarstvo je izrazilo sućut obiteljima žrtava.

Poslovni.hr/Hina

Tagovi:
tačno.net
Autor 14.1.2013. u 11:14