Američke specijalne snage uskoro u Siriji

tačno.net
Autor 23.11.2015. u 10:12

Američke specijalne snage uskoro u Siriji

To će biti prvo raspoređivanje američkih snaga na terenu u Siriji od formiranja međunarodne koalicije protiv ISIL-a.

Deseci pripadnika američkih snaga za specijalne operacije uskoro će stići u Siriju, kako je i obećala administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame, saopćili su zvaničnici.

“Vrlo brzo će stići”, izjavio je Brett McGurk, specijalni Obamin izaslanik međunarodne koalicije koja bombarduje položaje Islamske države Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku.

McGurk je rekao da će te snage imati zadatak da organizuju lokalne snage koje se bore protiv boraca ISIL-a na sjeveru Sirije.

Krajem oktobra, Obama je odobrio da grupa, koja neće brojati više od pedeset specijalaca, bude raspoređena u Siriji.

Oni neće učestvovati u borbama, već će imati ulogu savjetnika da pomognu koordinaciju lokalnih snaga.

To će biti prvo zvanično raspoređivanje američkih snaga na terenu u Siriji od formiranja međunarodne koalicije protiv ISIL-a, prenose agencije.

Udari Francuske i Rusije

Istovremeno je objavljeno da će francuski avioni od danas moći da izvode udare na ciljeve ISIL-a sa nosača aviona postavljenog u istočnom Mediteranu, rekao je francuski ministr odbrane Jean-Yves Le Drian.

Rusija je pojačala udare na Siriju, ali i američki saveznici protiv ISIL-a. Aktivisti na terenu tvrde kako su neka područja pretrpjela najjače zračne udare od početka sukoba.

Rusija je zračnim napadima u Siriji od septembra ove godine ubila najmanje četiri stotine civila, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Organizacija je javila da su, od 30. septembra pa do 20. novembra ove godine, smrtno stradala 403 civila, uključujući 97 djece.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 23.11.2015. u 10:12