Američki agenti upali u kineski konzulat u Houstonu koji nije na vrijeme zatvoren

tačno.net
Autor 25.7.2020. u 09:19

Američki agenti upali u kineski konzulat u Houstonu koji nije na vrijeme zatvoren

foto: CNN

Naime, zvaničnici SAD-a tvrde da je kineski konzulat dio većih napora Kine u špijunaži diplomatskih predstavništava širom Amerike.

U petak popodne, prema lokalnom vremenu, nekoliko crnih SUV-ova, kamiona i kombija ušli su na imanje kineskog konzulata, te iz njega počeli iznositi stvari, javlja CNN.

U obraćanju medijima sigurnosni zvaničnici SAD-a su kazali su da je konzulat upleten u istragu prevare u teksaškoj istraživačkoj instituciji, te da su zvaničnici kineskog konzulata “direktno komunicirali sa istraživačima i usmjeravali ih prema tome koje informacije trebaju prikupljati”.

U SAD-u vjeruju da su aktivnosti službenika konzulata u Houstonu dio veće mreže pojedinaca u više od 25 gradova, a koje podržavaju konzulati.

“Konzulati su pojedincima u toj mreži davali upute o tome kako da izbjegnu i opstruiraju našu istragu”, kazao je zvaničnik američkog Ministarstva pravde.

SAD su u utorak dale Kini otprilike 72 sata da prekine sve operacije i zatvori konzulat u Houstonu, što se nije desilo. Ovaj potez Ministarstvo vanjskih poslova Kine nazvalo je “neviđenom eskalacijom” usred neprestanih tenzija između dvije zemlje.

klix.ba

tačno.net
Autor 25.7.2020. u 09:19