Američki bankrot bio bi prvi bankrot jedne zapadne zemlje otkako je Nacistička Njemačka bankrotirala 1933: centralne banke diljem svijeta pripremaju se na katastrofu

tačno.net
Autor 15.10.2013. u 15:23

Američki bankrot bio bi prvi bankrot jedne zapadne zemlje otkako je Nacistička Njemačka bankrotirala 1933: centralne banke diljem svijeta pripremaju se na katastrofu

Centralne banke diljem svijeta pripremaju se na najgori scenarij – potencijalni američki bankrot. Ukoliko do bankrota dođe, unatoč činjenici da američki dužnosnici zadnjih 24 sata ističu kako su “optimistični” da do toga ipak neće doći, zemlje diljem svijeta biti će pogođene.

Ukoliko američki zakonodavci ne podignu limit zaduživanja do 17-og ovoga mjeseca, SAD će biti prva Zapadna zemlja koja je bankrotirala još od 1933. kada je bankrotirala nacistička Njemačka. 6. svibnja 1933., svega 3 mjeseca otkako je kancelarsku funkciju preuzeo Adolf Hitler, Njemačka je prestala isplaćivati svoje dugoročne kredite. Njemački bankrot u konačnici je Hitleru pomogao učvrstiti vlast nakon više godina političke nestabilnosti u Weimarskoj Republici.

Potencijalni američki bankrot pogodio bi velike i male ekonomije, ali doveo i u pitanje ulogu američkog dolara na svjetskom tržištu. Jon Cunliffe, koji će postati u studenom zamjenik guvernera za financijsku stabilnost engleske centralne banke, rekao je: “Očekujem da Engleska centralna banka ima plan za slučaj američkog bankrota. Očekujem i da se privatni sektor priprema, kako u ovoj tako i u drugim zemljama”. Također je istaknuo kako je potencijalni američki bankrot “glavni rizik za globalni financijski sistem”.

Neil Mackinnon, bivši dužnosnik iz britanske riznice, ističe: “Ako SAD ne budu djelovali uskoro, dolar će početi padati i njegova važnost će se preseliti prema multi-polarnim valutnim sistemima, tj. druge valute će dobiti na važnosti”.

Zadnje vijesti iz Washingtona:
Dok i dalje traju pregovori u Senatu, oglasili su se Republikanci iz Predstavničkog doma. Sada predlažu svoj plan ponovnog pokretanja rada vlade i podizanja stropa zaduživanja. Ovo svakako nije dobar znak – neki već sada tvrde kako bi zbog ove inicijative mogao propasti kompromis između lidera Republikanaca i Demokrata u Senatu.

Republikanci u donjem domu američkog Kongresa također traže ključnu koncesiju po pitanju Obaminog zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju: dvogodišnju odgodu poreza na medicinsku opremu kojom se financiraju državne subvencije (za one stanovnike koji neće moći sami plaćati zdravstveno).

Danas se oglasio i lider Demokrata u Senatu, Harry Reid – koji je jučer prognozirao da će danas biti “sunčan dan”, sugerirajući time kako bi se danas moglo postići rješenje – prije nekoliko trenutaka je izjavio kako je “uvjeren da će se opsežan dogovor postići ovog tjedna”. No, “sutra” i “ovog tjedna” svakako nije jedno te isto, jer američki zastupnici imaju još manje od 48 sati za postizanje dogovora.

advance

Tagovi:
tačno.net
Autor 15.10.2013. u 15:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija