Američki biznismen dijeli pare narodu na ulici u borbi protiv političke korupcije

tačno.net
Autor 26.6.2013. u 11:49

Američki biznismen Ben Cohen na centralnom trgu Union u New Yorku dijelio je novac u znak protesta protiv ustavnog pravila koje omogućava da velike kompanije i bogati pojedinci mogu finansirati izborne kampanje američkih političara.

Cohen je na ovaj način želio opomenti američku javnost na štetnost takvog izbornog pravila, naglasivši kako je potreban izmjena postojećeg izbornog sistema u SAD-u.

Protest koji je organizaovao Cohen, osnivač američke marke sladoleda “Ben&Jerry’s”, koji vodi i Inicijativu glasa naroda, trajao je oko dva sata.

Vozeći kombi na kojem je stajao natpis “Nema više mita”, on je na stotine dolara podijelio prolazinicima.

Neki od prolaznika odmah su uzeli novac dok su, mašući novčanicama, neki podržali ovakav način protesta.

Na kombiju su se nalazile i fotografije pojedinih američkih predsjednika.

Ben Cohen je, za agenciju Anadolija, izjavio da se mora promijenti zakon koji odobrava velikim kompanijama i bogatim pojedincima da finansiraju politačare tokom izboru u SAD-u.

Napomenuo je da je takav način finansiranja izborne kampanje otvoreno podmićivanje političara, koji nakon izbora moraju donositi zakone koje traže velike kompanije.

Veliki broj američkih organizacija je podržao ovakvu inicijativu Cohena, naglašavajući da bi se predloženim izmjenama osnažio demokratski sistem u zemlji.

tačno.net
Autor 26.6.2013. u 11:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija