Američki grad Joplin “zbrisao” tornado,89 osoba poginulo

Autor 23.5.2011. u 14:01

Američki grad Joplin “zbrisao” tornado,89 osoba poginulo

Najmanje 89 osoba poginulo je u tornadu koji je pogodio sjeverozapad SAD i razorio grad Joplin u Missouriju, saopštile su danas lokalne vlasti. Gradske vlasti procjenjuju da je uništeno 25 do 30 odsto infrastrukture u Joplinu. U državi Misuri proglašeno je vanredno stanje, a predsjednik SAD Barak Obama (Barack), koji je počeo višednevnu evropsku turneju, uputio je saučešće porodicama poginulih.

Joplin ima oko 50.000 stanovnika, koji su u nedjelju ostali bez struje jer je došlo do prekida u snabdijevanju. U prekidu su i telefonske veze, a uništeno je na desetine vozila. Tornado je direktno pogodio i teško oštetio jednu bolnicu. U bolnici se u tom trenutku nalazio veliki broj pacijenata. Razorena je i trgovačka četvrt sa brojnim lokalima, dok je veći broj kuća uništen.

Gradske vlasti navode da je vrtlog zahvatio površinu u prečniku od skoro šest kilometara. U Joplin je upućena teška mehanizacija koja će biti angažovana u čišćenju ruševina. Strahuje se da ispod ruševina ima još ljudi. U gradu je već uspostavljena mreža skloništa i trijažnih centara.

Olujni vjetar koji je izazvao tornado u Joplinu uzrokovao je nepogode na području od Oklahome do Viskonsina, a najmanje jedna osoba poginula je u Minneapolisu. U tornadima i olujama koje su u aprilu zahvatile jug SAD poginulo je najmanje 300 osoba

Autor 23.5.2011. u 14:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija