Američki medij sigurni: SAD su spremne za rat u Siriji

tačno.net
Autor/ica 27.8.2013. u 10:39

Američki medij sigurni: SAD su spremne za rat u  Siriji

Nekoliko kolumnista uglednih medija u Sjedinjenim Američkim Državama oglasili su se razmatrajući mogućnost vojne intervencije u Siriji.

Magazin Foreign Policy tvrdi da administracija američkog predsjednika Baracka Obame razmatra kako odgovoriti na poteze sirijskog režima koji se usudio koristiti hemijsko oružje. Ovaj magazin naglašava da je predsjednik Obama već ranije uputio u Mediteran nosače aviona, te se oni sada nalaze dovoljno blizu Siriji da bi se sa njih moglo djelovati raketama. Ovaj magazin također tvrdi da su neki od viših američkih zvaničnika spremni pitanje Sirije iznijeti pred Ujedinjene narode.

Magazin Time piše kako je sirijski predsjednik Bashar al-Assad konačno “prešao crvenu liniju“.

“Bashar al-Assad je možda konačno otišao predaleko. Nakon nedavnih napada hemijskim oružjem, eskalirala je retorika iz Washingtona, Europe i Izraela što ukazuje na rastući konsenzus za vojne udare. Ali, imajući u vidu da je Barack Obama nerad da se uvlači u divlje građanske ratove u drugim zemljama, i rastuće uvjerenje da mirovanje može najbolje korisiti američkim interesima, ostaje malo mogućnosti za vojni napad na Siriju. Umjesto toga, vjerovatno će odgovor biti u vidu nekoliko apstraktnih, ali jako bitnih principa“, napisao je kolumnista Michael Crowley.

“Već prije skoro godinu dana Obama je rekao da bi upotreba nuklearnog oružja bila prelazak crvene linije za Siriju, te bi to natjeralo Obamu da razmisli o sukobu u toj zemlji. Kada su režimske snage ipak to uradile, Bijela kuća – nakon mjeseci odlaganja – najavila je u junu da bi SAD pojačale podršku pobunjenicima. Ali potez je bio slab i reflektovao je Obamin strah da ne bude uvučen u konfuzni sektaški sukob“.

Kolumnista The Washington Posta Will Englund, kako javlja Anadolija, piše da bi Turska, Velika Britanija i Francuska podržale Obaminu odluku u slučaju vojne intervencije u Siriji, bez da čekaju odluku UN-a. Citirajući ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je rekao da zapadna vojna intervencija u Siriji može uzrokovati više problema i krvoprolića, slično onome što se desilo u Iraku i Libiji, Englund piše da Rusija slijedi nepromijenjenu vanjsku politiku koju je Putin inicirao kada je došao na vlast 2000. godine.

Radiosarajevo.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 27.8.2013. u 10:39