Američki povratak na period „Čiča Tomine kolibe“

Saeid Abedpour
Autor 18.8.2017. u 09:42

Američki povratak na period „Čiča Tomine kolibe“

Krvavi sukobi u Charlottesvilleu, gradu u američkoj saveznoj državi Virginia, između rasističkih pristalica i njihovih protivnika veoma nalikuje rasnim sukobima u Americi iz prve polovine prošlog stoljeća. Dugo vremena Amerika se nastoji distancirati od problema rasizma vraćajući ga na ranije povijesno razdoblje i pokazati da se distancirala od tog povijesnog perioda te da svijet na razdoblje rasizma ne treba gledati kao na američki specifikum; period kada su bijeli rasisti sebe smatrali superiornijim i kada su Crnce kao nižu rasu izvrgavali najžešćem obliku diskriminacije. Od ovog perioda prošlo je više od pola stoljeća. SAD su tokom ovih godina nastojale ugošćavajući doseljenike pokazati razliku u odnosu na razdoblje rasizma i predstaviti se kao glavni zagovornik rasne jednakosti. Ali čini se da je svemu ovome došao kraj i da u Americi ponovo oživljava period rasizma koji uzima i svoje žrtve. Nema sumnje da američki predsjednik Donald Trump i njegovi savjetnici koji javno zagovaraju rasizam dolijevaju ulje na vatru i imaju direktnu ulogu u svemu.

12 augusta ultradesničari su u Charlottsvilleu organizirali demonstracije kojima su se usprotivili antifašisti te je sve preraslo u sukob. Ultradesničare su sačinjavali neonacisti, bijeli rasisti, ekstremni nacionalisti te Trumpove pristalice koji su izvikivali ekstremističke parole o superiornosti Amerike, bijeloj rasi te protiv doseljenika. Nedugo potom jedan automobil je uletio u grupu demonstranata. Prema izvještajima smrtno je stradala 32 ogodišnja žena dok je ranjeno 19 osoba. Radi bolje kontrole demonstracija u Charlottsvilleu je već ranije bilo objavljeno vanredno stanje ali je masa od oko 6 000 ljudi koji su učestvovali u demonstracijama te protivnici rasizma izmakla kontroli u ovome gradu. Otvorena upotreba oružja od strane ekstremista obučenih u gerilska odijela te izvikivanje rasističkih parola naišlo je na žestoku reakciju protivničke strane koja je u Charlottsville došla sa raznih strana te su se obje strane gađale raznim predmetima.

 Sve je počelo podrškom žalbi desničara Jassona Kesslera upućenoj gradskim vlastima zbog odluke o uklanjanju spomenika komandantu vojske Konfederacije generalu Robertu Edwardu Leeju u ovom gradu. Leeji je u ratu američkog Juga i Sjevera predvodio vojsku Virginie koja je podržavala ropstvo i rasnu superiornost bijelaca.

Tokom demonstracija došlo je i do sukoba sa policijom. Policijski helikopter koji je pratio demonstracije i sukobe srušio se u šumskom području i tom prilikom su poginule dvije osobe. Tako se broj nastradalih u ovim demonstracijama popeo na tri osobe.Američki federalni istražni ured (FBI) je na tragu toga pokrenuo istragu o mogućem kršenju ljudskih prava tokom nereda u Charlottsvilleu. Video sa dešavanja u Charlottsvilleu pokazuje kako demonstranti palicama napadaju automobil srebrnaste boje koji potom kreće u rikverc i zabija se u ljude. Kao vozač ovog automobila identificiran je 24-ogodišnji mladić James Fields koji je došao iz Ohija. On je osumnjičen za namjerno ubistvo drugog stupnja.

Guverner Virginie Terry Mc Auliffe obratio se novinarima nakon ovih dešavanja riječima: „Imam poruku za sve bijele nacionaliste i naciste koji su danas došli u Charlottsville. Naša poruka je jednostavna. Idite kući… Ovdje niste poželjni. Sramite se. pretvarate se da ste patrioti, ali ste sve samo ne patrioti.“ Guverner Virginie je nakon prethodnih dešavanja proglasio vanredno stanje u Charlottsvilleu.

O padu helikoptera policijske snage su izjavile da se helikopter srušio u nastojanju da pomogne policijskim snagama u kontroliranju demonstracija.

Donald Trump je osudio eskalaciju nasilja u Charlottsvilleu i zatražio da se svi američki građani ujedine protiv širenja mržnje. Trump je na svom Twitteru napisao: „Svi trebamo biti jedinstveni u osudi ovakvog nasilja. SAD nisu mjesto ovakvih dešavanja.“

Ali Trumpova poruka nije uspjela odagnati tugu zbog žrtava i srdžbu zbog svega što se dogodilo te je Trump objavio novu poruku na twitteru: „Izražavam najdublje suosjećanje porodicama i saradnicima nastradalih policijskih službenika. Svi ste vi najbolji dio američkog naroda.“ Ali ni u jednoj objavljenoj poruci američki predsjednik nije detektirao niti osudio nijednu grupu kao faktore dešavanja što je izazvalo kritike.

Mnogi Trumpa smatraju faktorom ovih dešavanja ističući da on i njegovi savjetnici direktno i indirektno podržavaju rasistička kretanja te da Trump u svojim istupima otvoreni koristi rasističku terminologiju što je rezultiralo i posljednjim dešavanjima u Charlottsvilleu. Srdžba prema Trumpu raste kada se zna da je većina onih koji su u demonstracijama učestvovala Trumpove pristalice. Kritičari Trumpu zamjeraju da iako je znao da će demonstracije biti organizirane nije od svojih pristalica zatražio da u njima ne učestvuju ili da ih je barem upozorio da ne posežu za nasiljem. U svojim twitter porukama Trump također nije želio prozvati ultradesničare kao faktore ovih dešavanja niti ih je osudio. On je samo upotrijebio izraz „mnoge strane“ ukazujući na nasilje i „svi moramo biti jedinstveni u osudi ovig nasilja.“

Mike Singer, gradonačelnik Charlottsvillea, premda je pozdravio oglašavanje američkog predsjednika na twitteru i njegovu osudu nasilja u ovom gradu ali se nije mogao suzdržati od kritike Trumpova ponašanja te je kazao da američki predsjednik snosi odgovornost za raspirivanje rasnih predrasuda budući da je u svojoj predizbornoj kampanji nebrojeno puta imao žestoke istupe protiv muslimana i latinoamerikanaca. „Nije mi namjera zloupotrijebiti situaciju ali smatram Bijelu kuću i okruženje američkog predsjednika odgovornim za veliki dio onoga što se danas dešava u Americi“, izjavio je Singer.

Tužiteljstvo Virginie u svom je saopćenju kazalo kako je Donald Trump odgovoran za rasistička dešavanja u Americi jer američki predsjednik nije direktno i otvoreno osudio rasistička dešavanja.

Grupe američkih crnaca su, također, žestoko osudile Trumpovu suzdržanost i neosuđivanje rasističkog nasilja od strane ultradesničarskih bijelaca u Charlottsvilleu.  Prema izvještajima novinskih agencija dvije velike grupe američkih crnaca osvrćući se na Trumpovo oglašavanje povodom dešavanja u Charlottsvilleu saopćile su: „Žalosno je da Vi izjednačavate obje strane …sistem i zakon. Ekspanzionizam Bijele kuće je taj koji zaslužuje prigovor. Uistinu je teško iskorijeniti pristalice mržnje pogotovu kada su takve osobe Vaši strateški savjetnici.“

Grupe američkih crnaca aludiraju na Stephena Banoona, strateškog savjetnika Bijele kuće, koji je ranije obavljao dužnost direktora Breitbart Newsa. Banoon je nebrojeno puta do sada od strane Trumpovih kritičara okarakteriziran kao ekstremni bijeli nacionalista. Nancy Pelosi, zastupnica manjina u predstavničkom domu Senata, je također oštro kritizirala Banoona.

 

 

 

 

Saeid Abedpour
Autor 18.8.2017. u 09:42