Američki sud odbacio tužbu protiv saudijskog princa zbog ubistva Kašogija

RSE
Autor 8.12.2022. u 09:36

Američki sud odbacio tužbu protiv saudijskog princa zbog ubistva Kašogija

Foto: MANDEL NGAN/AFP

Američki sud odbacio je građansku tužbu protiv saudijskog vladara za ubistvo novinara Džamala Kašogija, slijedeći smjernice administracije predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da prestolonasljednik Mohamed bin Salman ima imunitet kao šef vlade.

Dok odluka suda vjerovatno označava kraj nastojanja da se budući saudijski kralj pozove na odgovornost za ubistvo iz 2018., grupe za ljudska prava upozoravaju da će to dati zeleno svjetlo drugim autoritarnim vladarima širom svijeta za buduća zlostavljanja, pišu svjetski mediji.

‘Vjerodostojne tvrdnje’

Uprkos “vjerodostojnim tvrdnjama” o umiješanosti prestolonasljednika bin Salmana u ubistvo novinara disidenta Džamala Kašogija 2018., američki sudac je u utorak, 6. decembra, naredio da se odbaci tužba protiv saudijske kraljevske porodice, piše Vašington post (The Washington Post).

Osnova za odluku, napisao je sudac Džon Bejts (John D. Bates) s američkog Okružnog suda za Distrikt Kolumbiju, bila je pravna zaštita na koju princ ima pravo u svojoj novoj ulozi premijera Saudijske Arabije – “dok je na dužnosti”.

Prošlog mjeseca, ističe list, Bajdenova administracija je utvrdila da je Mohamed, poznat kao MBS, imun na tužbu s obzirom na to da je princ imenovan za šefa vlade. Tužbu su 2020. pokrenuli Kašogijeva bivša vjerenica, Hatidže Čengiz, i organizacija za građanska prava koju je novinar osnovao prije svoje smrti, DAWN.

Kralj Salman imenovao je Mohameda za premijera 27. septembra, što je bilo samo šest dana prije isteka roka koji je odredio američki Stejt department da utvrdi da li je MBS zaštićen od pravnog postupka. Organizacija DAWN je ovaj potez osudila kao “posljednji pokušaj da se izbjegne nadležnost suda”, najavivši razmatranje svih opcija za nastavak “pravnog osporavanja njegovog kriminalnog ponašanja”.

Mohamed je ranije rekao da preuzima odgovornost za ubistvo, ali je negirao bilo kakvu ličnu ulogu u brutalnom ubistvu koje je izazvalo šok u cijelom svijetu nakon što je istraga UN-a otkrila da je kolumnist Vašington posta bio žrtva “namjernog, unaprijed smišljenog pogubljenja” u saudijskom konzulatu u Istanbulu, napisao je list, dodajući da je nekoliko mjeseci nakon Kašogijeve smrti CIA također utvrdila da je princ naručio atentat.

Sumnjivo vrijeme imenovanja

Kada je Stejt department prošlog mjeseca predložio da se prestolonasljedniku bin Salmanu odobri imunitet, nazvali su Kašogijevo jezivo ubistvo “gnusnim”, ali su tvrdili da bi MBS-u trebao biti odobren imunitet zbog “neprekinute prakse” davanja istog šefovima stranih vlada, ističe CNN.

Da administracija nije dala tu preporuku, sud bi razmotrio argumente da slučaj protiv MBS-a ne treba odbaciti, napisao je u obrazloženju odluke sudija Bejts, dodajući da bi umjesto toga, protivljenje volji administracije “neopravdano ometalo njihove diplomatske odgovornosti”.

Ipak, dodaje američki televizijski kanal, imenovanje princa bin Salmana premijerom za neke posmatrače je djelovalo kao trik za osiguranje imuniteta šefa vlade u tužbi pred američkim sudom.

Sudija Bejts je također primijetio “sumnjivo vrijeme” prinčevog imenovanja i argument tužioca da je do sada samo kralj bio premijer zemlje. Bejts je naveo da pregled saudijskog kraljevskog poretka sugeriše da imenovanje “nije bilo motivisano željom da bin Salman bude šef vlade, već da bude zaštićen od potencijalne odgovornosti u ovom slučaju”.

Bejts je, naglašava CNN, također odbacio tužbu protiv dvojice saradnika MBS-a, Sauda el Katanija i Ahmeda el Asirija, na temelju nadležnosti. Ministarstvo finansija je prošle godine reklo da je Asiri, tada zamjenik šefa saudijske obavještajne službe, “bio šef operacije i da je sa el Katanijem, koordinisao organizaciju i slanje tima od 15 ljudi da ubiju i raskomadaju Kašogija”.

Osim te trojice saudijskih zvaničnika, bilo je još 26 optuženih, ali se drugi nisu spominjali u ovom slučaju.

Bajdenova obećanja i potezi administracije

Dok je Bajdenova administracija poštedjela princa Mohameda od odgovornosti za ubistvo kolumniste Vašington posta, pozivajući se na dugogodišnji pravni presedan o imunitetu šefova vlada, grupe za ljudska prava i saudijski prognanici tvrde da su tim potezom prestolonasljednik i drugi autoritarni vladari širom svijeta dobili zeleno svjetlo za buduća zlostavljanja, ukazuje Asošiejtid pres(The Associated Press).

Ubistvo Kašogija, kolumniste Vašington posta koji je kritički pisao o postupcima princa Mohameda, de facto vladara Saudijske Arabije, otvorilo je razdor između Bajdenove administracije i Saudijske Arabije.

Međutim, dodaje AP, Stejt department je posljednjih mjeseci pokušavao popraviti odnose, dok su SAD neuspješno tražile od kraljevstva da poništi smanjenje proizvodnje nafte na globalnom tržištu uzdrmanom ratom u Ukrajini.

Bajden se držao na distanci od kraljevstva i kritikovao je stanje ljudskih prava, napisao je Njujork tajms (The New York Times) dodajući da je tokom predsjedničke kampanje 2020. obećao da će Saudijsku Arabiju učiniti “parijom” za ubistva i druga kršenja ljudskih prava.

Ubrzo nakon ulaska u Bijelu kuću, činilo se da će Bajden ispuniti obećanje iz kampanje te je u jednoj od prvih vanjskopolitičkih odluka odobrio objavljivanje izvještaja američke obavještajne službe u kojem se navodi da je princ Mohamed odobrio ubistvo Kašogija.

Ipak, naglašava list, ovog ljeta je pokleknuo pred sugestijama najviših saradnika za nacionalnu sigurnost da bi trebalo da pokuša da popravi odnose s princom Mohamedom. Bajden je posjetio kraljevstvo u julu i razmijenio pozdrav dodirom pesnicama s princom, što je izazvalo široku osudu visokih demokratskih poslanika i zagovornika ljudskih prava.

U oktobru je princ predvodio sastanak OPEK+, kartel zemalja koje proizvode naftu, u najavi naglog smanjenja proizvodnje, što je razbjesnilo američkog predsjednika i stvorilo novi zastoj u američko-saudijskim odnosima. Bajden je, dodaje list, optužio princa da je stao na stranu Rusije, koja se oslanja na visoke cijene nafte kako bi podržala svoju potrošnju tokom rata protiv Ukrajine.

Odluku Bajdenove administracije o imunitetu MBS-u kao i postupak suda da odbaci građansku tužbu, kritikovao je senator Tim Kejn (Kaine), demokrata iz Virdžinije, rekavši da je “duboko razočaran” postupkom suda dok “namjerna i bezosjećajna” odluka administracije šalje “užasnu poruku despotima širom svijeta”.

Iznevjereni sloboda i prava

Odluka o odbacivanju građanske tužbe protiv Bin Salmana vjerovatno označava kraj nastojanja da se budući saudijski kralj pozove na odgovornost za ubistvo Kašogija i da on sada vjerovatno može slobodno putovati SAD, ukazuje Gardijan (The Guardian).

U slučaju da je postupak protiv MBS-a nastavljen, on bi stvorio pravno minsko polje za prestolonasljednika, napisao je list uz ocjenu da bi eventualno proglašenje krivice moglo ugroziti njegove finansijske interese u SAD.

Saudijski disidenti i kritičari princa Mohameda ranije su izrazili ozbiljnu zabrinutost, rekavši da bi svaka odluka o imunitetu za MBS-a zapečatila auru nekažnjivosti 37-godišnjeg princa i da bi se mogla shvatiti kao dozvola za ciljanje drugih novinara i disidenata širom svijeta.

Kašogijevo brutalno ubistvo 2018. izazvalo je međunarodnu osudu, dok je istraga Anjes Kalamar (Agnes Callamard), tadašnje UN-ove posebne izvjestiteljke za vansudska ubistva otkrila da je Kašogi bio žrtva “namjernog pogubljenja” za koje je država Saudijska Arabija bila odgovorna prema zakonu o ljudskim pravima.

Kalamar, koja je sada čelnica organizacije Amnesty International (AI), navela je u izjavi za Gardijan da su u nekažnjavanju ubistva Kašogija doprinijele mnoge vlade, lideri kompanija “sportskih i kulturnih događaja, koji su se udvarali, te prodavali i kupovali od države odgovorne za ubistvo” Džamala Kašogija.

“Ovo je stvarnost našeg svijeta. Sloboda štampe i ljudska prava su iznevjereni. Iznova. Ali i dalje stojimo. I dalje se borimo. I nismo poraženi. Znamo istinu”, rekla je generalna sekretarka AI.

RSE

RSE
Autor 8.12.2022. u 09:36