Američki učenici morali da pišu o “zlim Jevrejima”

tačno.net
Autor 15.4.2013. u 09:16

Profesor u jednoj srednjoj školi u Albanyju (SAD) učenicima je dao skandalozan zadatak, da napišu pismo nacistima o tome koliko su Jevreji zli.

Kontroverzni zadatak učenici su dobili kao pripremu za kasnije čitanje memoara “Noć” Eliea Wiesela koji je preživio holokaust.

Učenicima je rečeno da istraže nacističku propagandu i zamisle da su živjeli u Njemačkoj 1930-ih godina, te da napišu pismo nacističkim vlastima kako bi ih uvjerili da su Jevreji zlo i izvor njemačkih problema, prenosi Russia Today.

Zadatak je izazvao brojne kritike javnosti, prosvjetnih radnika te cjelokupne američke javnosti. Učitelj, čije ime nije objavljeno, otišao je na prinudni godišnji odmor nakon što je slučaj dospio u javnost.

Predstavnici lokalne vlasti su povodom ovog slučaja hitno organizovali konferenciju za medije na kojoj su uputili javno izvinjenje uz napomenu da slični potezi neće biti tolerisani u školama.

Mnogi učenici su se također osjećali vrlo neugodno zbog ovog zadatka, a neki su i odbili napisati esej. Jedna od učenica je kazala da nije htjela pisati esej jer nije uopće željela razmišljati o tome, odnosno nije željela reći bilo šta loše o Jevrejima, dok su drugi učenici istakli kako bi puno logičnije bilo da su dobili zadatak da napišu argumente koji su protiv nacista.

klix.ba

tačno.net
Autor 15.4.2013. u 09:16