Američki zračni napadi na mete u Siriji i Iraku

tačno.net
Autor 28.6.2021. u 09:02

Američki zračni napadi na mete u Siriji i Iraku

foto: hurriyetdailynews.com

U odgovoru na napade dronovima na ameriko osoblje i objekte u Iraku, SAD je napao tri lokacije u dvije zemlje.

Američka vojska izvela je zračne napade na snage koje u Iraku i Siriji podržava Iran, odgovorivši time na napade dronovima na američko osoblje i objekte u Iraku, priopćio je Pentagon.

Meta napada američke vojske bili su operativni objekti i skladišta oružja na dvije lokacije u Sirijji i jednoj u Iraku, stoji u priopćenju, u kojemu se ne otkriva je li u napadima bilo ranjenih ili poginulih.

Napadi su izvedeni na zapovijed predsjednika Joea Bidena i ovo je drugi put da je američki predsjednik, otkako je prije pet mjeseci preuzeo dužnost, zapovjedio napad na snage koje podupire Iran.

“Kao što pokazuju večerašnji  napadi, predsjednik Biden jasno je pokazao da će djelovati kako bi zaštitio američko osoblje”, priopćio je Pentagon, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Borba protiv ostataka ISIL-a

Nije rečeno je li u napadima neko ubijen ili povrijeđen, ali Sirijska opservatorija za ljudska prava iz Velike Britanije tvrdi da je poginulo pet boraca, te da ih je još nekoliko ranjeno.

Sirijska državna agencija SANA navela je da je u napadu ubijeno jedno dijete i da su još tri osobe ozlijeđene.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je da objekte koristi „nekoliko grupa koje uživaju podršku Irana“, među kojima i Kataib Hezbollah i Katain Sayyid al-Shuhada.

SAD u Iraku ima 2.500 vojnika, koji se, kao dio međunarodne koalicije, bore protiv preostalih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 28.6.2021. u 09:02