Američko-kineski trgovinski sukob: Dva twita koji sve riskiraju

Marc Pitzke
Autor 6.5.2019. u 13:44

Američko-kineski trgovinski sukob: Dva twita koji sve riskiraju

Foto: Alex Brandon/ AP

Trgovinski razgovori između SAD i Kine trebali su ustvari ovog tjedna ući u odlučujuću poslednju fazu. Međutim onda je Donald Trump počeo twitovati – i sad je opet sve dovedeno u pitanje.

Piše: Marc Pitzke, New York
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Sve doskora bio je Donald Trump naglašeno optimističan. Predstoji nam „nevjerovatan“ trgovinski pakt sa Kinom, hvalio se predsjednik SAD. I ministar finansija Steven Mnuchin nazivao je razgovore „produktivnim“ a savjetnik Kevin Hassett osjećao se „ohrabrenim“.

Demonstrativna uvjerenost trebala je najaviti pretpostavljenu poslednju rundu pregovora, za koju je od srijede bila najavljena kineska delegacija u Vašingtonu, predvođena vicepremijerom Liu He, šefom pregovarača iz Pekinga. Još u četvrtak glasnogovornica Trumpa Sarah Sanders najavljivala je da bi Trump i kineski predsjedni Xi Jinping mogli kasnije potpisati ovaj dogovor na jednom od samita.

Međutim onda su došli twitovi.

Donald J. Trump

✔ @realDonaldTrump

For 10 months, China has been paying Tariffs to the USA of 25% on 50 Billion Dollars of High Tech, and 10% on 200 Billion Dollars of other goods. These payments are partially responsible for our great economic results. The 10% will go up to 25% on Friday. 325 Billions Dollars….

Donald J. Trump

✔ @realDonaldTrump

….of additional goods sent to us by China remain untaxed, but will be shortly, at a rate of 25%. The Tariffs paid to the USA have had little impact on product cost, mostly borne by China. The Trade Deal with China continues, but too slowly, as they attempt to renegotiate. No!

Trump se najednom požalio da pregovori teku „suviše sporo“ – neočekivani zaokret u okviru nedjeljne twiter tirade o granici sa Meksikom, gospodarstvu, ruskoj aferi i derbiju u Kentakiju. Zbog toga će podići kaznene carine na uvoz iz Kine od petka sa 10 na 25% – sa opcijom da će „uskoro“ sankcionisati i najveći dio ostale robne razmjene.

I tako je Trump sa dva twita iznenada učinio opet suvišnim mukotrpni višemjesečni rad američke pregovaračke ekipe oko Mnuchina i američkog trgovinskog povjerenika Roberta Lighthizera, koji se od prošle godine kreću između Vašingtona i Pekinga.

Ovo je „opomena“ Kini, objašnjavao je Trumpov najviši gospodarski guru Larry Kudlow na konzervativnoj kablovskoj TV Fox News. „Mi se nadamo da će oni na ovome dogovoru surađivati, ali ako ne, predsjednik kaže: Znate vi šta? Carine ostaju.“

Tipično Trump: Kratko prije kraja bacio je još jednom ručnu granatu iza sebe. Ponekad to djeluje kao kod novih pregovora za dogovor o slobodnoj trgovini Nafta, ponekad ne, slučaj Sjeverne Koreje. I ovoga puta pitanje je da li će to Kineze impresionirati – ili Trump sve riskira da bi poboljšao svoju unutrašnjopolitičku poziciju.

 „Trump nije mogao zaplašiti čak ni Sjevernu Koreju“

Odgovor je došao već u noći. Peking je „iznenađen“ i razmišlja da ne učestvuje na razgovorima u Vašingtonu, javlja “Wall Street Journal” i uz to citira upućene krugove: „Kina ne pregovara sa pištoljem na grudima.“

„Kina je odavno pripremljena na najgore“, dodaje u jednom twitu Hu Xijin, urednik kineskih državnih novina “Global Times”. „Mi nećemo pasti na ovaj trik.“  I onda kao aluzija na Trumpov propali samit u Hanoju: „On nije mogao zaplašiti čak ni Sjevernu Koreju.“

Iako Peking već odavno poznaje ovakve iznenadne zaokrete Trumpa, ova eskalacija je sigurno uvreda. Kinezi su htjeli doći u Vašington sa delegacijiom od sto članova, uključujući sve nadležne šefove odjelenja u vladi. Jednostavno: Oni su očekivali da se posao profesionalno obavi. Zadnji put, u aprilu, vicepremijer Liu bio je čak i u Ovalnom uredu. Naravno da je to sada upitno.

Tačno stanje razgovora ostaje u svakom slučaju nepoznato. Dosada su najčešće curile kontradiktorne izjave. Jedni kažu da Amerikanci zahtjevaju previše, drugi opet da Kinezi nude premalo. Najviše američkih medija preuzimalo je doskora ton govora Bijele kuće, „uvjerenost“ da će se do petka – dana na koji su sada zapriječene carine – moći postići prodor u pregovorima.

Negdje drugdje može se nasuprot tomu čuti da su Amerikanci puno više „frustrirani“ jer kineski pregovarači ponovo otvaraju već dogovorene detalje, naprimjer kod pitanja transfera tehnologije. Nato su američki tvrdolinijaši zaključili da povećaju pritisak na Kinu.

Super sila Kina dugoročno se ne da miješati u svoj gospodarsko – politički sistem – čak iako bi se taj sistem uopšte mogao tako brzo mijenjati, kao to zahtjeva Vašington. Trumpova prijetnja „mogla bi donijeti par koncesija“, kaže stručnjak za Kinu Scott Kennedy iz Centra za strategijske i internacionalne studije, „ ali to bi se moglo i obratiti ako se Peking tvrdoglavo postavi i prisili predsjednika da uradi ono što govori.“

Drugi se boje čak i gorega: „Ovo pokazuje sve znake propasti koja bi mogla dovesti do pada na berzama“, pisao je svojim klijentima u nedjelju Chris Rupkey, šef ekonomist MUFG Union Bank, koja pripada  japanskoj Mitsubishi-Gruppe.

Uz to Trump u ovom kretanju u krug operiše opet sa neistinama. Tako on u nedjelju ponovo tvdi da će „povećane troškove kaznenih carina uglavnom snositi Kina“ i da će one istovremeno dobro doći američkom gospodarstvu. Međutim, većina studija pokazuje da će ovi troškovi biti potpuno prebačeni na uvoznike i potrošače u SAD.

„Povećanje carina je ustvari povećanje poreza“, upozoravao je jedan predsjednikov stručnjak prije godinu dana u jednom eseju. Njego ime: Larry Kudlow – sadašnji Trumpov gospodarski guru i pristalica carina.

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 6.5.2019. u 13:44