Amerika je odlučila: Direktna vojna pomoć opoziciji u Siriji, Asad ubija građane hemijskim oružjem

tačno.net
Autor/ica 14.6.2013. u 09:10

Amerika je odlučila: Direktna vojna pomoć opoziciji u Siriji, Asad ubija građane hemijskim oružjem

Američki predsjednik Barack Obama odlučio je sinoć da uputi direktnu vojnu pomoć pobunjenicima u Siriji, saopštila je Bijela kuća, prenio je sinoć Reuters. Obama je, kako navode agencije, odlučio da “promijeni list” kada je NYT objavio dokument koji je pokazao da u Washingtonu već neko vrijeme cirkuliše dokument koji dokazuje da je režim Bashara al Assada koristio hemijsko oružje u Sirija. Time je Damask “pregazio crvenu liniju” koju je zacrtao Barack Obama.

Ta linija zacrtana je još u aprilu, podsjeća RTS, i dodaje sa su SAD i tada rekle da Damask ne smije da je pređe. Iako Bel akuža sada ima dokaze o upotrebi hemijskog oružja, u administraciji Baraka Obame još uvijek postoje duboke podjele oko narednih poteza, pošto je, bar do sada, Washington vješto izbjegavao da se umiješa u sirijski građanski rat.

Ono je sigurno, prenose agencije, je da su svi mirovni pokušaji Amerike kada je reč o Siriji pali u vodu i mogu se označiti kao neuspjeli, a sada je i Obamin manevarski prostor u velikoj mjeri dodatno smanjen poslije ulaska boraca Hezbolaha u sukob na strani Assada, čime se dobar deo ustaničkog pokreta našao na ivici kolapsa, piše New York Times.

Obama se već nedjeljama nalazi pod ozbiljnim pritiskom da se uključi u rat u Siriji, pri čemu su Bill Clinton i John McCain najozbiljniji zagovornici intervencije.

tačno.net
Autor/ica 14.6.2013. u 09:10