Amerika pod Trumpom

Ešref Zaimbegović
Autor 19.11.2016. u 11:37

Amerika pod Trumpom

Foto: AFP

Ništa neće biti dobro

Tjedan je pri kraju, američki izbori već su prošlost: novi predsjednik, nova vlada, život ide dalje. Stvarno? Tako misliti je slijepi egoizam.

Komentar piše: Marc Pitzke, New York, spiegel.de

Uredio: Ešref Zaimbegović

Sasvim u blizini našeg biroa na Manhattnu je Božićni vašar. Zove se „Zimsko selo“ jer ko bi već sada govorio o Božiću? Tu se može svašta kupiti, jesti crepe i u međuvremenu voziti se na pop–up vozu – klizaljci.

Jedan uglađeni par sjedi na klupi i govori, kao i većina Njujorčana, o politici. Muškarac umiruje svoju prijateljicu: “Sve će biti dobro.”

Tako to počinje, normalizacija, trivijalizacija, akceptiranje – u medijima, u politici i na božićnom vašaru: Donald Trump? Taj uopšte nije tako loš. Taj je ustvari sasvim razuman. Sasvim normalan.

Ipak ovih dana ovdje ništa nije normalno.

I deset dana kasnije nije normalno da je 60 miliona Amerikanaca za predsjednika izabralo desničarskog populistu čija rasistička, antisemitska i retorika protiv stranaca, žena i homoseksualaca izgleda odjednom zaboravljena i oproštena. Svejedno da li si u teškoj situaciji, da li se osjećaš zapostavljenim, da li si nezaposlen ili si bankrotirao: ništa te ne ispričava da si dao moć jednom demagogu – sve prema motu, ah, sve je to ipak predizborna brbljarija.

Ne, neće biti dobro

Nije normalno i dalje se “nadati” da će se jedan sedamdesetogodišnjak još promjeniti. Da Trump neće biti onakav kakav je uvijek bio. Da će preko noći postati pametan, načitan, umjeren i pun respekta. Da će  iznenada cijeniti i one muslimane i latinoamerikance koji slučajno ne rade za njega. Da će se ubuduće voditi mislima pametnih osoba umjesto svoga kleptkratičnog klana. Da više neće lagati kad mu je to u interesu nego da će govoriti samo istinu.

Nije normalno da odsada najsilniji predsjednikov savjetnik koji treba da upravlja svakim detaljom američke politike budu Steve Bannon. Čovjek koji nakad nije tajio svoj antisemitizam, koji važi kao vođa Alternativnih desničara “Alt Right” – što je krovna organizacija svih mogućih grupacija koje propagiraju mržnju, među njima i ponovno probuđene horde za linčovanje Ku – Klux – Klan, koji su proslavili Trumpovu pobjedu kao “ korak u pravom smjeru”.

Nije normalno da stotine Amerikanaca ovaj izbor gledaju kao povod i ohrabrenje da napadnu strance, muslimane i manjine. Skoro 500 napada protiv najslabijih u društvu prijavljeni su poslije izbora, mnogi sa poklicima: “Sada je Trump predsjednik!”

Nije normalno da Trumpov savjetnik Kris Kobach, ministar unutrašnjih poslova Kansasa, predlaže  “registar prijava” za doseljenike tačno određene religije. I da je Trump na pitanje kako se takva banka podataka razlikuje od obaveze prijavljivanja za Jevreje u Hitlerovoj Njemačkoj više puta samo rekao: “Kaži to ti meni!”

Nije normalno da šef NSA Michael Rogers javno potvrđuje da je Rusije hakerskim napadima manipulirala izborima – “Svjesni napor jedne države da postigne specifični rezultat”.

Nije normalno da se više Amerikanaca “informisalo” apsurdnim lažnim vijestima preko Facebooka nego preko etabliranih medija – i da većina njih birala Donalda Trumpa.

Nije normalno da bi Sarah Palin mogla biti nova američka ministrica unutrašnjih poslova.

Ništa od toga nije normalno. Bolje rečeno: Ništa nije bilo normalno prije 8. novembra 2016. Sada imamo “novu normalnost” kao i sve storije koje dolaze iz Trumpovog tornja. Kako ljubazni znaju biti autokrati.

Zaboravi, naprijed, dosta panike: to kazati mogu si dozvoliti samo oni koji imaju privilegiju da neće biti pogođeni Trumpovim zaokretom u desno – to su prije svega bijelci. Oni koji se ne moraju bojati nasilja, diskriminacije, izopćavanja, deportacije. Oni koji se u svome blagostanju osjećaju “sigurnim”. dok se drugi – u čijoj koži se oni ne mogu osjećati – sada svakoga dana boje za svoju egzistenciju.

Ona je odavno na putu, navodna normalizacija, koja je u stvarnosti trivijalnost. Niko je ne zaustavlja. Jer je pokreće zajednički egoizam. Egoizam onih koji su izabrali Trumpa. I drugih koji su ga samozadovoljni podcijenili – i koji ga sada kao tihi saputnici osposobljavaju za vladanje. Sve će biti dobro? Možda za neke. Ali za koju cijenu?

Ešref Zaimbegović
Autor 19.11.2016. u 11:37