Amnesty International: Poljska nezakonito vraća migrante prema Bjelorusiji

tačno.net
Autor 1.10.2021. u 09:28

Amnesty International: Poljska nezakonito vraća migrante prema Bjelorusiji

Foto: Grzegorz Dabrowski/Agencja Gazeta/via REUTERS

Poljska je krajem avgusta nezakonito vratila migrante koji su kampovali na njenoj granici sa Bjelorusijom, saopćila je organizacija Amnesty International.

Organizacija Amnesty International je saopćila da je analizom satelitskih snimaka od 18. augusta otkriveno kretanje te grupe migranata sa poljske teritorije natrag u Bjelorusiju, bacajući novo svjetlo na njihov slučaj.

“Prisiljavanje ljudi koji pokušavaju da zatraže azil bez individualne procjene njihovih potreba zaštite protivno je evropskom i međunarodnom pravu”, rekla je Eve Geddie, direktorka kancelarije za evropske institucije organizacije Amnesty International.

Poljska, Litvanija i Latvija izvijestile su o velikom porastu broja migranata iz zemalja poput Afganistana i Iraka koji pokušavaju da pređu njihove granice iz Bjelorusije, što, prema Varšavi i Briselu, predstavlja oblik hibridnog rata osmišljenog radi vršenja pritiska na EU zbog sankcija protiv Minska.

Grupe za ljudska prava i mediji ne mogu da pristupe granici sa Bjelorusijom od početka septembra zbog vanrednog stanja koje je proglasila poljska Vlada i za koje se očekuje da će biti produženo za još 60 dana.

Grupe za ljudska prava kritikovale su poljsku nacionalističku Vladu zbog tretiranja migranata na granici, uključujući ilegalno nasilno vraćanje i nepružanje medicinske pomoći, kao i odgovarajuće hrane i skloništa.

Tri migranta poginula su na poljskoj strani granice i još jedan u Bjelorusiji ranije ovog mjeseca pokušavajući da pređu u Poljsku. Uzroci smrti nisu navedeni. Prijavljena je i peta smrt kada je u Poljskoj preminuo Iračanin, vjerovatno, od srčanog udara.

Među hiljadama migranata koji su prešli u Poljsku od jula, više od 30 ih je zaglavljeno na području između poljske i bjeloruske granice od sredine augusta, a nevladine organizacije upozoravaju da su mnogi od njih lošeg zdravlja i da im je potrebna medicinska njega.

klix.ba

tačno.net
Autor 1.10.2021. u 09:28