ANALIZA THE NEW YORK TIMESA

Mađarska, Slovenija i Poljska nova su osovina zla

Anaiziraj.ba
Autor 12.7.2021. u 08:50

Mađarska, Slovenija i Poljska nova su osovina zla

Lideri Slovenije, Mađarske i Poljske, koji su na vlast došili na talasima antielitističkog bijesa, suočavaju se sa sve većim nezadovoljstvom zbog načina na koji su djelovali u pandemiji, kao i zbog lošeg vođenja politika, piše u analizi za “The New York Times” Andrew Higgins, šef biroa ovog prestižnog američkog medija za istočnu i centralnu Evropu.

Desničarski premijer Slovenije, Janez Janša, prema njemu, možda je i najopasniji od svih, nepopularnih populističkih lidera u regionu. No, kako ga je upozorio slavni filozof Slavoj Žižek, koji Janšu, Orbana i Kačinjskog naziva “novom osovinom zla” previše ih je rano otpisati, jer je njihova najveća prednost rasulo protivnika.

“Impotentnost ljevice je zastrašujuća”, ocjenio je Žižek.

Svrgavanje Netanjahua, a ne pad Trampa, kod evropskih je desničara izazvao veliki šok, jer su i pored toga što je dio njihovih pristalica antisemitski, oni sami u Bibijevom vođenju Izrela vidjeli “istinski san evropskih nacionalista”  – “etnička demokratija“, jaka ekonomija, sposobna vojska i sposobnost odupiranja vanjskim pritiscima.

Opasnost leži u tome, smatraju stručnjaci, što se doskorašnji ”samouvjereni populizam” ovih lidera pretvara u “apokaliptični”.

Desničarsko populistički val u istočnoj Evropi, podignut na krilima iznenađujuće pobjede Donalda Trumpa 2016., nije se srušio kao rezultat njegovog poraza prošlog novembra. Ali se suočio sa ozbiljnom preprekom: njihovi lideri više nisu naročito popularni.

Nakon što su dobili izbore na vođenju kampanje protiv duboko omraženih elita, desničarski populisti u nekadašnjem evropskom istočnom bloku, kako izgleda, ni sami nisu naročito omiljeni. U velikoj mjeri razlog su neopupularna zatvaranja (lockdowns) zbog koronavirusa, ali, kao i kada je uostalom riječ o drugim liderima, bez obzira na njihove političke boje, zbog lošeg odgovora na zdravstvenu krizu. No, oni su takođe pod pritiskom i zbog sve većeg zamora glasača njihovim taktikama podjela.

(The New York Times, Anten M)

Analiziraj.ba

Anaiziraj.ba
Autor 12.7.2021. u 08:50