Anketa: Većina Britanaca želi ostanak u Evropskoj uniji

tačno.net
Autor 7.1.2019. u 09:36

Anketa: Većina Britanaca želi ostanak u Evropskoj uniji

Foto: Frank Augstein (AP)

Više Britanaca želi ostati u Evropskoj uniji nego da je napusti, ukazuje anketa koju je provela agencija za istraživanje javnog mnjenja YouGov.

Anketa, također, pokazuje da bi Britanci željeli donijreti konačnu odluku o statusu Velike Britanije u EU sami, prenosi Reuters.

Da se referendum održi danas, 46 posto britanskog stanovništva izjasnilo bi se za ostanak u EU, dok bi 39 posto glasalo za konačan “razvod” od evropskog bloka.

Preostali ljudi iz uzorka koji je agencija ispitivala izjavili su da ili ne bi glasali, ili da nemaju stav.

Agencija Reuters navodi da, kada se sve uzme u obzir, uključujući i apstinente i one koji nisu željeli odgovoriti na anketu, 54 posto Britanaca bi se na referendumu izjasnilo za ostanak u EU.

Rezultati ove ankete se, kako navodi Reuters, poklapaju s ostalim anketama koje su urađene u prethodnih nekoliko mjeseci.

Uzorak agencije bio je 25.000 građana Velike Britanije.

Također, 41 posto Britanaca vjeruje da bi konačnu odluku o Brexitu trebalo riješiti drugim referendumom, dok 36 posto vjeruje da bi taj posao trebao odraditi britanski Parlament.

U međuvremenu se britanska premijerka Theresa May bori s preprekama kako bi njen dogovor o Brexitu bio usvojen u Parlamentu, ocjenjuje agencija.

Britanski poslanici će 14. januara početi debatu o prijedlogu Therese May.

Premijerka je izjavila da je protiv drugog referenduma.

AJB

tačno.net
Autor 7.1.2019. u 09:36