Arapska liga: Assad odgovoran za napad hemijskim bombama

tačno.net
Autor 2.9.2013. u 08:25

Arapska liga: Assad odgovoran za napad hemijskim bombama

U završnoj deklaraciji Arapske lige navedeno je da je za hemijski napad u predgrađu Damaska odgovoran sirijski režim dok ministri vanjskih poslova članica Arapske lige pozivaju Ujedinjene narode (UN) i međunarodnu zajednicu da poduzmu odlučne korake protiv sirijskog režima

Nakon zasjedanja ministaravanjskih poslova zemalja članica Arapske lige u Kairu izdata je deklaracija u vezi sa posljednjim dešavanjima u Siriji u kojoj je jasno navedeno da je za hemijske napade 21. avgusta u Damasku odgovoran režim Bashara al-Assada, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U deklaraciji Arapske lige navedeno je da je za hemijski napad u predgrađu Damaska odgovoran sirijski režim, dok ministri vanjskih poslova članica Arapske lige pozivaju Ujedinjene narode (UN) i međunarodnu zajednicu da poduzmu odlučne korake protiv sirijskog režima.

U deklaraciji se dodaje da međunarodna zajednica treba učiniti sve da pomogne sirijskom narodu da ima kapacitet da se odupre Assadovom režimu.

“Došlo je vrijeme da se otvoreno odgovori Assadovom režimu koji već dvije godine ubija vlastiti narod. Međunarodna zajednica je dužna da izvršava svoje obaveze i odgovornosti u vezi sa Sirijom”, navedeno je iz Arapske lige.

Naglašeno je da je upotrebom hemijskih bombi u Damasku sirijski režim otvoreno prekršio sve moralne postulate, kao i međunarodno pravo.

Iz Arapske lige napominju da će se ministri vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige sastajati mnogo češće kako bi pravovremeno pratili razvoj situacije u Siriji.

S druge strane, Alžir je predložio da je potrebno sačekati rezultate istrage Ujedinjenih naroda prije bilo kakvog vojnog napada na Siriju, Irak nije prisustvovao sastanku, dok je predstavnik Libana pokazao nezadovoljstvo konačnim odlukama Arapske lige.

Ranije je zamjenik generalnog sekretara Arapske lige, ambasador Ahmed Bin Hilli u izjavi za medije saopštio da je 140. zasjedanje ministara vanjskih poslova Lige pomjereno za raniji datum, zbog ubrzanog razvoja događaja u Siriji i na zahtjev pojedinih zemalja.

Također, pored situacije u Siriji, tokom sastanka je razmatrano arapsko-izraelsko pitanje, mirovni pregovori između Palestine i Izraela i druga aktuelna pitanja.

Anadolija

tačno.net
Autor 2.9.2013. u 08:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija