Argentina od MMF-a uzima zajam od 50 milijardi dolara

tačno.net
Autor 8.6.2018. u 09:15

Argentina od MMF-a uzima zajam od 50 milijardi dolara

Foto: EPA

Argentina i Međunarodni monetarni fond rekli su kako su postigli dogovor o trogodišnjem, 50 milijardi dolara teškom, standby aranžmanu, koji bi, kako kaže Vlada, trebao pružiti sigurnost i omogućiti da se izbjegnu česte krize iz prošlosti ove zemlje.

Argentina je zatražila pomoć MMF-a 8. maja nakon što je njena valuta peso naglo oslabila, čak više od 25 posto prema dolaru ove godine u bijegu investitora s brzorastućih tržišta. Kao dio sporazuma, koji još treba potvrditi MMF-ov odbor, argentinska Vlada je obećala ubrzati planove za smanjivanje fiskalnog deficita jer predviđa niži rast i višu inflaciju narednih godina.

Ovaj sporazum predstavlja prekretnicu za Argentinu koja je godinama izbjegavala MMF nakon razorne ekonomske krize 2001-2002 za koju su mnogi Argentinci krivili mjere štednje koje je nametnuo MMF. Okretanje ovom zajmodavcu predsjednika Mauricija Macrija dovelo je do protesta u zemlji.

Žurna isplata sredstava

“Nema čarolije, MMF može pomoći, ali Argentinci moraju riješiti svoje vlastite probleme”, rekao je na konferenciji za novinare ministar financija Nicolas Dujovne.

Dujovne je rekao kako očekuje da MMF-ov odbor odobri sporazum tokom sastanka 20. juna. Nakon toga, kako je rekao očekuje žurnu isplatu 30 posto sredstava ili oko 15 milijardi dolara.

Argentina će nastojati smanjiti fiskalni deficit na 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda u 2019., s prethodnih 2,2 posto, rekao je Dujovne. Dogovor traži fiskalnu ravnotežu 2020. i fiskalni višak od 0,5 posto BDP-a u 2021.

“Ova će mjera na kraju smanjiti Vladine potrebe za financiranjem, dovesti javni dug u silaznu putanju, i kao što je rekao predsjednik Macri, olakšati teret na leđima Argentine”, rekla je u saopćenju direktorica MMF-a Christine Lagarde.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.6.2018. u 09:15