Asad i dalje ima “licencu za ubistva”

Autor 3.8.2011. u 02:21

Asad i dalje ima “licencu za ubistva”

 

Uplašeni ljudi trče, čuju se pucnji, padaju mrtvi i ranjeni. Užasne slike masakra u sirijskom gradu Hama obišle su svijet zahvaljujući svjedocima i internetu. Proteklog vikenda je sirijska vojska navodno ubila više od 100 ljudi. Najib Ghadbian, sirijski politolog sa Univerziteta u Arkansasu u SAD tvrdi da opozicija sada očekuje reakciju Vijeća sigurnosti.

Jedna od sahrana u Hami, uporištu opozicije Jedna od sahrana u Hami, uporištu opozicije

“Mladi u Siriji posmatraju sada reakciju međunarodne politike. Osuda režima bi im dala snagu. Ako ne bude jasne reakcije to znači da sirijski režim i dalje ima licencu za ubijanje.”

Okončati nasilje

Prijedlog rezolucije je odavno na stolu. Ipak, njeno usvajanje sprječavaju Rusija i Kina. Ove države, baš kao i neke druge zemlje Vijeća sigurnosti strahuju da bi to mogao biti uvod u vojnu intervenciju u Siriji. Pri tome rezolucija ne traži kaznene mjere, nego osuđuje nasilje, ističe njemački diplomata Miguel Berger. “Tražimo okončanje nasilja, oslobađanje političkih zatvorenika, povratak političkom dijalogu i vjerodostojnu istragu slučajeva nasilja.”

U međuvremenu su barem u Moskvi pokazali spremnost da razmotre ove zahtjeve. Rusija, koja je najveći liferant oružja za Siriju, zvanično odbija bilo kakvo miješanje u unutrašnje stvari te zemlje. Ipak, Moskva istovremeno vodi i pregovore sa sirijskom opozicijom, tvrdi Najib Ghadbian koji je prisustvovao takvom susretu.

“Rusi nisu bili tako decidni u svojim stavovima kao što je to prilikom javnih nastupa. Pozicija ruskih diplomata se razlikuje od one koju ima predsjednik i njegovi savjetnici.”

Na trusnom području

Pri tome, tvrdi Volkhard Windfuhr, ekspert za Bliski istok njemačkog magazina “Der Spiegel”, teško je zamisliti da u ovom trenutku bilo ko na Zapadu razmatra opciju vojne intervencije. U prijedlogu rezolucije nema elemenata koji govore u prilog vojnoj intervenciji kao što je to bilo u slučaju rezolucije o Libiji. Osim toga Sirija se nalazi na na trusnom području Bliskog istoka, između Turske, Izraela, Iraka i Libana, dodaje Najib Ghadbian.

Građani Sirije su svijećama ispisali: Građani Sirije su svijećama ispisali: “Ramazane dobrodošao! Bašare odlazi!”

“Strateški položaj Sirije bi u mnogome otežao vojnu intervenciju. Mislim da niko od susjeda te države ne želi da se u njoj destabilizuje stanje. To bi ugrozilo i stabilnost cijelog regiona.”

EU u međuvremenu pokušava da pojača pritisak na sirijski režim ciljanim sankcijama. Na listi onih kojima je zabranjen ulazak u EU već se nalazi 35 visokih sirijskih funkcionera. Opozicija istovremeno najavljuje da će tokom ramazana pojačati proteste. Ali, i Asadovi vojnici će nastaviti da pucaju.

Autor 3.8.2011. u 02:21