Asad pristaje na međunarodni nadzor, nastavak razgovora SAD i Rusije

tačno.net
Autor 13.9.2013. u 08:47

Asad pristaje na međunarodni nadzor, nastavak razgovora SAD i Rusije

Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nastavljaju razgovore u Ženevi o planu stavljanja sirijskog hemijskog oružja pod kontrolu. UN  su potvrdile da im je Sirija dostavila dokument u kome se navodi spremnost da potpiše Konvenciju o zabrani hemijskog naoružanja.

Američki državni sekretar Džon Keri, uprkos novim informacijama koje su potvrdile UN, smatra da pretnja vojnom intervencijom mora ostati na snazi sve dok sirijski predsednik Bašar Al Asad ne bude predao arsenal nuklearnog naoružanja. Keri je odbacio rok od mesec dana za predaju podataka o hemijskom oružju koji je sirijski režim predložio i ocenio kao standardni.

“Velika su očekivanja, kako za SAD tako i za Rusiju da će Sirija ispuniti obećanje. Ovo nije igra, i kako sam rekao svom prijatelju Sergeju tokom naših razgovora – to sve mora biti zaista tako.“   

Njegov sagovornik, Sergej Lavrov, s druge strane, očekuje da bi predajom hemijskog oružja Sirija izbegla vojnu intervenciju, a primena zajedničkog plana o kojoj se razgovara učinila nepotrebnom bilo kakvu akciju protiv Damaska. Lavrov kaže da spor treba rešiti na miran način.

“Polazimo od toga da će rešenje ovog problema nepotrebnim učiniti bilo kakve napade na Siriju. Ubeđen sam da su naše američke kolege, kao što je predsednik Obama rekao, čvrsto uverene da treba da slede miran način rešavanja konflikta u Siriji”.

Za to vreme iz Ujedinjenih nacija je potvrđeno da je Sirija dostavila dokument koji u toj organizaciji smatraju prvim korakom pristupanja te zemlje Konvenciji o zabrani upotrebe nuklearnog naoružanja, a američki predsednik Barak Obama iz Vašingtona poručuje da očekuje rezultate razgovora koji se vode u Ženevi.

„Nadam se da će razgovori sekretara Kerija i šefa diplomatije Lavrova, kao i još nekih činilaca imati učinak. Znam da će narednih dana veoma naporno raditi da utvrde šta su mogućnosti.“

Ukoliko plan bude dogovoren u Ženevi, Sirija će morati da ratifikuje Konvenciju o zabrani hemijskog naoružanja, obelodani gde se nalaze skladišta hemijskog oružja i prihvati odluke tima stručnjaka, koji će biti raspoređen u Siriji. Rusija i Zapad se spore oko “težine” nove rezolucije UN, pošto se francuski predlog, kojim se rok za predaju hemijskog oružja ograničava na dve nedelje uz žestoke posledice ukoliko saradnja izostane, Moskvi čini neprihvatljivim.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor 13.9.2013. u 08:47