Asad vratio Francuskoj Legiju časti

tačno.net
Autor 20.4.2018. u 08:56

Asad vratio Francuskoj Legiju časti

Kabinet sirijskog predsednika Bašara el Asada saopštio je da je odlikovanje Legije časti koje je Francuska 2001. godine dodelila Asadu vraćeno Parizu posle učešća te zemlje u nedavnom vazdušnom napadu na sirijska vojna postrojenja.

Okruženje francuskog predsednika Emanuela Makrona saopštilo je u ponedeljak da Francuska namerava da pokrene proceduru povratka odlikovanja.

“Sirijsko Ministarstvo inostranih poslova danas je zvanično vratilo državi Francuskoj, putem rumunske ambasade u Damasku koja predstavlja francuske interese u Siriji, odlikovanje Veliki krst Legije časti, koje je predsednik Francuske Žak Širak dodelio predsedniku Asadu”, navodi se u saopštenju.

Odluka o vraćanju odlikovanja doneta je posle učešća Francuske “u agresiji zajedno sa SAD i Velikom Britanijom” na Siriju 14. aprila ove godine, dodao je Asadov kabinet.

Snage SAD, Velike Britanije i Francuske sprovele su vazdušne napade posle optužbe da su Asadove snage 7. aprila koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

“Nije časno za predsednika Asada da nosi odlikovanje jednog režima koji je podanik Sjedinjenih Američkih Država, s kojima podržava teroriste”, dodaje se u saopštenju.

Širak je odlikovao Asada 2001. godine nakon što je nasledio oca Hafeza el Asada kao predsednik Sirije.

RSE

tačno.net
Autor 20.4.2018. u 08:56