Asad: Za rađanje Islamske države odgovoran Zapad

tačno.net
Autor 19.11.2015. u 10:25

Asad: Za rađanje Islamske države odgovoran Zapad

Foto: Reuters

On kaže da su džihadisti koji su trenirani u Siriji kako bi počinili atentate u Parizu i drugdje za to sposobni »zahvaljujući potpori Turaka, Saudijaca i Kataraca i naravno zapadnoj politici koja je podupirala teroriste na razne načine«

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je u srijedu da njegova zemlja uništena ratom nije inkubator Islamske države i zamjerio je Zapadu da je odgovoran za rađanje te terorističke skupine.

»Mogu vam reći da Daesh (arapski akronim za IS) nema prirodni i socijalni inkubator unutar Sirije«, rekao je Asad u intervjuu za talijansku televizijsku postaju Rai.

On kaže da su džihadisti koji su trenirani u Siriji kako bi počinili atentate u Parizu i drugdje za to sposobni »zahvaljujući potpori Turaka, Saudijaca i Kataraca i naravno zapadnoj politici koja je podupirala teroriste na razne načine«.

IS nije krenuo iz Sirije. Počeo je u Iraku i ranije u Afganistanu, kazao je Asad navodeći citat bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira po kojem je »rat u Iraku pridonio rađanju IS-a«.

»Njegovo priznanje predstavlja najvažniji dokaz«, rekao je sirijski predsjednik.

On je također rekao da se ne može govoriti o političkoj tranziciji u zemlji sve dok pobunjenici drže dijelove Sirije. Kada to bude riješeno »godina i pol do dvije bit će dostatne za tranziciju«

tačno.net
Autor 19.11.2015. u 10:25