Asanža izručuju Švedskoj

Autor 3.11.2011. u 10:06

Asanža izručuju Švedskoj

Osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu, sud u Londonu odbio je žalbu na odluku da on bude izručen Švedskoj, državi u kojoj ga terete za silovanje i seksualno zlostavljanje dve žene. Asanžu još preostaje mogućnost da uloži žalbu Vrhovnom sudu.

Sudije Džon Tomas i Dankan Ousli doneli su odluku da Asanž treba biti poslat u Švedsku i da tamo mora da odgovara na optužbe.

Asanž negira optužbe i ponavlja da iza svega stoje obaveštajne službe SAD, te da je reč o političkom progonu zbog onoga što Vikiliks jeste – sajt koji je ogolio svetsku politiku, interese velikih sila i američku diplomatiju.

“Ni u jednoj zemlji nisam osuđen ni za jedno kirivično delo. Ipak, evropski nalog za hapšenje toliko je restriktivan da sud u Londonu nije u mogućnosti da uopšte razmatra činjenice u ovom slučaju. Odluku o daljim koracima donećemo narednih dana. Ceo sudski proces možete pratiti na sajtu, jer verujem da će biti pokušaja da se cela priča spinuje, kako se to dogodilo i danas, ali samo na tehničkom nivou. Zato na sajtu prioverite šta se istinski događa u ovom slučaju”, rekao je Asanž.

 

Vreme

Autor 3.11.2011. u 10:06