Assad: Saveznici ključni za spašavanje Bliskog istoka

tačno.net
Autor 5.10.2015. u 10:53

Assad: Saveznici ključni za spašavanje Bliskog istoka

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad (Bašar al Asad) izjavio je da je uspjeh vojne kampanje Rusije, Sirije i ostalih saveznika krucijalan u spašavanju Bliskog istoka od daljeg razaranja.

“Savezništvo među Rusijom, Sirijom, Irakom i Iranom mora uspijeti, u protivnom će cijeli region biti uništen”, upozorio je Assad u nedjeljnom intervjuu za iransku televiziju.

Tokom intervjua za televiziju Khabar, Assad je naglasio da će međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv militanata organizacije “Islamska država”, prouzrokovati nestabilnost u Siriji i ostalim zemljama regije.

Ovo su prvi komentari predsjednika Sirije otkako je Rusija započela vazdušne napade na područja sirijskih pobunjenika prošle srijede.

Istovremeno, u Istanbulu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) je rusko bombardovanje okarakterisao kao “velika greška”.

“Poduhvate koje Rusija preduzima i bombardovanje u Siriji su sasvim neprihvaljivi za Tursku”, rekao je Erdogan.

Ovi napadi će “izolovati Rusiju u toj regiji”, ističe predsjednik Turske.

Rusija je navela da su njeni vojni avioni u protekla 24 sata izvršili 20 letova nad Sirijom napadajući deset uporišta ekstremista “Islamske države”.

Ministar odbrane Rusije istakao je u nedjelju da su izvršili napad nad “terorističkim trening kampom, uključujući i fabriku za proizvodnju eksploziva”.

Meta ruskih napada su takođe bili i uporište “Islamske države” u Raqqi, te gradovi na zapadu Maarrat al-Nu’man i Jisr al-Shughour.

Zapad i sirijska opozicija tvrde da ruske vazdušne snage pomažu Assadove saveznike, kao i da ne napadaju uporišta “Islamske države”, već druge pobunjenike. Moskva poriče ove optužbe.

Sirijski aktivisti navode da je na desetine civila poginulo u posljednjim napadima iz zraka.

Britanski premijer David Cameron (Dejvid Kameron) pozvao je Moskvu da “promijeni pravac” u Siriji, te shvati da Assad treba odstupiti sa mjesta šefa države.

“Tragično je reći da se većina ruskih vazdušnih napada, koliko smo bili u mogućnosti vidjeti, desila na područjima Sirije koja ne kontroliše ‘Islamska država’ već protivnici režima”, rekao je Cameron.

“Rusija pruža podršku krvniku Assadu i to je strahovita greška za njih i za sve u svijetu. Ovi potezi će to područje učiniti još nestabilnijim, a to će dovesti i do nove radikalizacije i povećati terorističke aktivnosti”, poručio je premijer Velike Britanije.

RSE

tačno.net
Autor 5.10.2015. u 10:53