Assadova vojska minama priječi bijeg civila-VIDEO

Autor 13.3.2012. u 14:07

Assadova vojska minama priječi bijeg civila-VIDEO

Sirijska vojska lojalna predsjedniku Basharu al-Assadu postavlja nagazne mine duž puteva koje civili koriste za bijeg u susjednu Tursku, saopćila je organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

HRW navodi u izvještaju objavljenom u utorak da je došla to tih saznanja na osnovu iskaza svjedoka i sirijskih deminera.

U prilog tome, navodi dalje HRW, govore i stradanja civila u nekoliko eksplozija nagaznih mina na rutama koje ugroženi Sirijci koriste za bijeg iz zemlje.

Nekoliko hiljada Sirijaca pobjeglo je u Tursku i Liban od početka protesta protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh, aktivisti su saopćili da se Slobodna sirijska vojska u utorak ujutro sukobila sa Assadovim snagama blizu uprave državne sigurnosti na trgu Al Meissat u Damasku

Sirijski pobunjenici napali su u utorak vojni kontrolni punkt na sjeverozapadu zemlje i ubili najmanje deset pripadnika državnih snaga sigurnosti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava saopćio je je da je grupa vojnika, koja je prebjegla iz Assadova vojske i pridružila se pobunjenicima, izvela napad u gradu Maret al-Numan, u provinciji Idlib.

Sirijska vojska je od devetog marta krenula u ofanzivu u planinskom regionu na granici sa Turskom, kako bi preuzela kontrolu nad gradom Idlibom i drugim okolnim gradovima u kojima se nalaze pobunjenici.

Na desetine ljudi je od početka akcije ubijeno tokom granatiranja Idliba, koji se trenutno nalazi pod djelimičnom kontrolom režimskih snaga.

Autor 13.3.2012. u 14:07