Assangeova žena i djeca iz ambasade: ‘Njegovo izručenje Americi bilo bi ravno ubojstvu svih nas!‘

Antonija Handabaka - Jutarnji list
Autor 9.9.2020. u 10:33

Assangeova žena i djeca iz ambasade: ‘Njegovo izručenje Americi bilo bi ravno ubojstvu svih nas!‘

Stella Moris sa sinovima Gabrielom i Maxom –  Aaron Chown/Pa Images/Profimedia

“Njegovo izručenje SAD-u bilo bi ravno ubojstvu, i za njega i za nas troje. Ne znam hoće li moja djeca ikada više zagrliti svog oca”

“Poznavali smo se mnogo godina i bili zaljubljeni. Naša veza bila je čvrsta i poželjeli smo postati obitelj. Željeli smo preuzeti kontrolu, a u tu našu odluku nitko se nije mogao umiješati. Uostalom, i ljudi koji žive u ratnim zonama se zaljubljuju i imaju djecu svemu usprkos”, objašnjava pomalo nervozno Stella Moris, 37-godišnja odvjetnica rođena u Južnoafričkoj Republici, novinarki londonskog dnevnika Times.

Pokraj nje, ovih dana u jednom londonskom parku, trčkara plavokosi trogodišnjak Gabriel, a kraj njega 19-mjesečni mlađi brat Max. Dvojica dječaka donedavno su bili tajni sinovi poznatog urednika zviždačkog novinarskog portala WikiLeaks, a njihova majka članica je njegova odvjetničkog tima. Tek se nedavno saznalo za njihovo postojanje.

Zaručnik

Stella Moris zatrudnjela je s Julianom Assangeom dok je živio u ekvadorskom veleposlanstvu, a svoju je priču odlučila podijeliti s medijima jer njezin zaručnik čeka saslušanje u procesu izručenja Sjedinjenim Američkim Državama. Ulozi su ogromni. Assange je u SAD-u optužen za tešku špijunažu i suočen s kaznom od potencijalno i 175 godina zatvora.

“Za Juliana bi to bila smrtna presuda. Za ostatak obitelji nešto slično. Oni bi ostali bez oca, ja bez čovjeka kojeg volim. Ni sada ne znam hoće li moja djeca ikada ponovno biti ocu u zagrljaju”, govori Moris pokazujući prema dječacima.

Kamere

Godine koje su prošle nisu bile lagane. Moris otkriva da je vijest o trudnoći Assangeu priopćila napisavši je na komadu papira te da su tako komunicirali o svim tajnama. Privatnost je bila minimalna jer iako njegovu spavaću sobu i ured nisu pratile nadzorne kamere, prostorije su bile ozvučene. Assange je u tim okolnostima proveo sedam godina, a Moris, koja ima španjolsko i švedsko državljanstvo, zahvaljujući poznavanju španjolskog dolazila je svaki dan glumeći vezu s odvjetničkim timom.

“Osobu najbolje upoznajete u teškim vremenima, tada vidite njezin istinski karakter. A i on je na isti način upoznao mene”, objašnjava kako se u takvim uvjetima mogla razviti ljubavna veza. Oba poroda, otkriva, snimila je bliska osoba. “Kada se rađao Gabriel, Julian je gledao uživo putem videoveze u veleposlanstvu. S Maxom je bilo problema s internetom, pa smo bili na telefonu”, kaže Moris.

Julian Assange  – foto Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Svoje trudnoće krila je od ekvadorskih domaćina. Na sebe bi stavila slojevitu odjeću i glasno se žalila da se udebljala. Kada je Gabriel malo porastao, doveli su ga u veleposlanstvo da upozna oca. Glumac i prijatelj obitelji Stephan Hu pretvarao se da je doveo svojeg sina. Prije dolaska Maxa na svijet Ekvador je počeo mijenjati politiku prema Assangeu. Nekoliko mjeseci prije poroda Moris zato više nije dolazila u veleposlanstvo, a to je za oboje bilo vrlo teško. Tada su se medijima pronijele informacije o njegovu ludovanju, o problemima s psihičkim zdravljem, da ne drži do higijene i vozi skateboard po ambasadi. A dotad se već počelo sumnjati o prirodi njihove veze u ambasadi.

Ekvador

Jedna od Gabrielovih pelena navodno je završila u laboratoriju kako bi se testiranjem DNK utvrdilo je li Assangeovo dijete. Assange je tada već bio zaprosio Stellu Moris. Jednog joj je dana pružio set za virtualnu stvarnost, a Moris se našla na egzotičnoj plaži prepunoj balona. “Pogledaj gore”, rekao je Assange, a ona je digavši glavu prema virtualnom nebu vidjela poruku “Udaj se za mene”.

Svemu je došao kraj u travnju 2019., kada je Ekvador povukao odluku o njegovu azilu. Završio je u londonskom zatvoru s maksimalnim osiguranjem. Bojeći se da se ne zarazi covidom-19, Moris je podnijela zahtjev da mu se odobri kućni pritvor s obitelji i tako se sve doznalo. Assange i Moris upoznali su se 2011. godine u Londonu kada je podignuta optužnica za spolni odnos bez zaštite s dvije žene u Švedskoj koje na njega nisu pristale. WikiLeaks je tada bio na vrhuncu moći i popularnosti, a Assange čašćen novinarskim nagradama.

Družio se s poznatim licima, a onda odjednom od borca za transparentnost i slobodu govora postao seksualni predator u bijegu od suda. Na optužbe o silovanju u Švedskoj Moris odmahuje. “Odmah mi je bilo jasno da je riječ o politizaciji slučaja jer je njegovo ime iscurilo u medije iako je to zabranjeno švedskim zakonom.” Isprva on je za nju bio “poput povijesne ličnosti” i odnos je bio strogo profesionalan. No, prema riječima jednog od izvora Timesa, Moris je od samog početka bila zaljubljena u Assangea. Vrlo mu je vjerna. “On je drugačiji, ima Aspergerov sindrom. No, on je renesansni čovjek 21. stoljeća, ako mene pitate. Talentiran je u kodiranju, studirao je matematiku i fiziku, a istodobno je vrlo načitan i fantastično pjeva”, priča Moris.

Oxford

Koliko je Moris vjerna Assangeu, govori i podatak da je zbog njega promijenila ime iz Sara Gonzalez Devant. Kada se uključila u Assangeovu borbu, objašnjava, shvatila je da postaje ranjiva jer su on i svi oko njega bili “politički izloženi”. Nije jedina koja je tako razmišljala. I Assangeov najstariji sin Daniel, kojeg je dobio sa 18 godina i koji živi u Australiji, promijenio je identitet, a to je učinila i majka drugog Assangeova djeteta koja živi u Francuskoj. Morisina biografija otkriva odgovor o tome što ju je kao višejezičnu odvjetnicu s diplomama sveučilišta poput Oxforda ponukalo da zasnuje obitelj s muškarcem koji bi ostatak života mogao provesti iza rešetaka.

Prve godine života provela je u aktivističkoj obitelji i dijete je koje je na skupovima protiv aparthejda pjevalo pjesme o slobodi. Sjeća se i slučaja političkog masovnog ubojstva u Bocvani, u kojem je ubijena i prijateljica njezine obitelji. Assange je za nju politički zatvorenik i njegova je borba politička. No, trenutno strahuje da bi Assange mogao biti još jedna karta u izbornom špilu američkog predsjednika uoči izbora. Za to vrijeme zdravlje njezina zaručnika sa svakim novim zatvorskim danom pogoršava. U opasnosti je njegovo fizičko i psihičko zdravlje, upozorava Moris, koja se boji da bi u slučaju odluke o izručenju Julian Assange mogao dići ruku na sebe.

Jutarnji list

Antonija Handabaka - Jutarnji list
Autor 9.9.2020. u 10:33