Atina: Sukob demonstranata i policije

tačno.net
Autor 27.2.2015. u 10:28

Atina: Sukob demonstranata i policije

Policija i demonstranti sukobili su se u grčkoj prijestonici Atini nakon prvih antivladinih protesta od pobjede ljevičarske Sirize na izborima prošlog mjeseca.

Desetine demonstranata razbijali su sinoć izloge prodavnica, bacali zapaljive bombe, palili automobile i uništavali autobuske stanice nakon skupa protiv vlade premijera Aleksisa Ciprasa, koja je dogovorila sporazum sa EU prošle sedmice o produženju programa zajma sa EU.

Taj dogovor izazvao je protivljenja i unutar same Sirize, kao i optužbe ljevice da je vlada već iznevjerila svoja predizborna obećanja, uključujući to da će okončati program pomoći sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) od 240 milijardi evra.

Nakon skupa, grupa ljudi obučena u crno počela je da pravi nerede u centralnom atinskom kvartu Eksarhija, u kome se okupljaju umjetnici i ljevičarski intelektualci.

Njemački poslanici juče su u probnom glasanju ubjedljivom većinom podržali produženje finansijskog programa za Grčku uoči današnjeg zvaničnog glasanja, uprkos bojazni da Atina neće ispuniti obećanja o reformama.

RSE

tačno.net
Autor 27.2.2015. u 10:28