Australija se pridružila SAD-u u diplomatskom bojkotu Olimpijskih igara u Kini

tačno.net
Autor 8.12.2021. u 09:14

Australija se pridružila SAD-u u diplomatskom bojkotu Olimpijskih igara u Kini

foto: DW

Australija će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022., izjavio je u srijedu premijer Scott Morrison.

Morison je rekao da će australijski sportisti i dalje prisustvovati Igrama u februaru, a da će vlada zadržati zvanične predstavnike kod kuće.

Govoreći na konferenciji za novinare u Sidneju, australijski lider je rekao da su “zloupotrebe ljudskih prava i pitanja u Xinjiangu” neke od zabrinutosti koje je australska vlada ima u vezi Kine.

Aktivisti su mjesecima pozivali na bojkot Igara zbog kršenja ljudskih prava od strane kineske vlade u Xinjiangu i Tibetu i njenog političkog gušenja u Hong Kongu.

SAD i druge zapadne zemlje optužuju Peking da je zatvorio više od milion Ujgura sa muslimanskom većinom u zatočeničkim centrima u Xinjiangu, gdje neki bivši zatočenici tvrde da su bili mučeni, silovani ili prisilno sterilizirani.

Peking negira optužbe, govoreći da su kampovi centri za prevaspitanje dizajnirani za borbu protiv separatizma i islamističkog terorizma u krajnjem zapadnom regionu.

klix.ba

tačno.net
Autor 8.12.2021. u 09:14