Australija traži snažnu prisutnost SAD-a u Aziji

tačno.net
Autor/ica 23.11.2017. u 09:47

Australija traži snažnu prisutnost SAD-a u Aziji

foto: EPA

Australija i Kina imaju jake ekonomske veze, ali je Kina sumnjičava prema bliskim vojnim odnosima Australije sa Sjedinjenim Državama.

Australija je pozvala Sjedinjene Države da izgrade snažnu prisutnost u Aziji i ojačaju veze s partnerima “istomišljenicima” upozoravajući na rastući utjecaj Kine.

Veća izoliranost Sjedinjenih Država štetila bi liberalnoj naravi svjetskog “poretka utemeljenog na pravilima”, navodi Vlada Australije u dokumentu o vanjskoj politici od 115 stranica.

“Australija vjeruje kako se međunarodni izazovi mogu rješavati učinkovito samo kada je najbogatija, najinovativnija i najmoćnija zemlja na svijetu uključena u njihovo rješavanje”, navodi se u dokumentu.

Dokument je vodič za australsku diplomatiju i pruža smjernice za unapređenje njenih interesa.

Izbor predsjednika Donalda Trumpa predstavljao je korak prema izolacionističkom svijetu što može biti negativno za australsku ekonomiju ovisno o izvozu, kažu komentatori.

Američki saveznik

Trump se povukao iz regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini Transpacifičkog partnerstva u januaru, kratko po preuzimanju dužnosti.

“Snažna i stalna uključenost SAD-a u međunarodni sistem i dalje je temeljna za međunarodnu stabilnost i napredak”, navodi Vlada Australiije.

“Bez takve uključenosti, učinkovitost i liberalni karakter međunarodnog poretka bi oslabio”.

Australija je jedan od najpouzdanijih američkih saveznika i vojnici dviju zemalja su se generacijama zajedno borili u svim velikim sukobima.

Ali, ekonomski rast i moć koju su Sjedinjene Države uživale od kraja Drugog svjetskog rata sada dovodi u pitanje Kina, rekla je Australija.

Australija i Kina imaju snažne ekonomske veze, ali je Kina sumnjičava prema bliskim vojnim odnosima Australije sa Sjedinjenim Državama.

Uspon Kine

Australija je u dokumentu upozorila na rizike s kojima je suočena, posebice u Indo-pacifičkoj regiji zbog promjena u odnosima snaga.

Vlada priznaje ekonomske koristi od uspona Kine, ali isto tako nastoji “ukloniti problem Kine pukom željom”, rekla je Jane Golley, zamjenica direktora Australskog centra za Kinu u svijetu, pri Australskom nacionalnom univerzitetu.

“Izostaviti riječ ‘Azija’ iz ‘Azija-Pacifik’ poništava desetljeća diplomatskih napora”, rekla je Golley govoreći o upotrebi fraze “Indo-Pacifik” koja je navedena 120 puta u dokumentu. “Azija-Pacifik” nije upotrijebljena niti jednom.

Sjedinjene Države i neki njihovi saveznici odnedavno zagovaraju svoju viziju “Indo-Pacifika”, umjesto “Azija-Pacifika”, u igri riječima, ciljajući na potkopavanje utjecaja Kine.

“Postoji malo upućivanje na geoekonomsku strategiju Kine u dokumentu, ali je naglasak na napetostima koje može stvoriti, prije nego na ekonomskim koristima”, rekla je Golley.

“Vidjet ćemo kako će Kina reagirati na ovo, ali neće im se svidjeti ova politika”.

Okrenutost ka prošlosti

Odnosi između Australije i Kine potonuli su nisko ove godine nakon što je Australija odbila veliku kinesku investiciju navodeći “nacionalni interes”.

Australija je isto tako pokazala malo oduševljenja za ambicioznu kinesku inicijativu “Pojas i cesta”, koja cilja na povezivanje Kine s Evropom i dalje pomoću infrastrukturnih projekata.

Ta inicijativa je spomenuta samo jednom u dokumentu.

“Ne prihvatamo budućnost”, rekla je Golley.

“Držimo se prošlosti i posežemo za pojasom za spašavanje radije nego da mislimo na gradnju potpuno novog broda”.

balkans.aljazeera.net/

tačno.net
Autor/ica 23.11.2017. u 09:47