Austrija danas dobija novu vladu

tačno.net
Autor/ica 18.12.2017. u 09:40

Austrija danas dobija novu vladu

foto: EPA

Tim budućeg kancelara Sebastiana Kurza danas će položiti zakletvu, a novi kancelar već sutra ide u Brisel na sastanke.

Nova vlada Austrije mandatara Sebastiana Kurza položit će danas zakletvu, čime će Austrija dobiti najmlađeg kancelara na svijetu, koji ima samo 31 godinu, a u politici djeluje kao da se u njoj nalazi više decenija.

Kurz je proteklog vikenda prilikom prezentacije programa i članova buduće vlade najavio da Austrija neće napuštati jedinstvene stavove i djelovanje Evropske unije, te istakao da će buduća vlada u Beču biti jasno proevropska.

“Nećemo napuštati jedinstvenu liniju Evropske unije u vezi s CETA-om ili Rusijom”, poručio je Kurz, čiji kabinet preuzima nadležnost za EU.

Sastanci sa čelnicima EU-a

Nakon što nova vlada Austrije položi zakletvu, novi će kancelar već sutradan otputovati u posjetu Briselu.

Kako je najavljeno u Beču, Kurz će se u Briselu sastati s predsjednikom Vijeća EU-a Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Nova austrijska vlada imat će 16 članova – kancelara, 13 ministara i dva državna sekretara. Od toga će Narodna partija Austrije (ÖVP) imati sedam, a Slobodarska partija (FPÖ) šest ministara.

Veća vlada od prethodne

Jedini član nove vlade koji je i dio odlazeće jest Kurz, koji je dosad bio ministar vanjskih poslova.

Nova vlada bit će veća za jednog člana od prethodne.

Nadležnost za EU premještena je iz Ministarstva vanjskih poslova u kabinet kancelara, koji će se baviti i predsjedavanjem Unijom u drugoj polovini iduće godine.

Zbog učešća Slobodarske partije u novoj Vladi, ali i dijelova programa nove vlasti za danas su najavljene i brojne demonstracije, prenosi Tanjug.

Najavljeno devet protesta

Policija je najavila uspostavljanje zone zabrane ulaska i bit će zatvorena oblast oko sjedišta Vlade i zdanja u kojem će biti položena zakletva.

Čak devet protesta zakazano je za ujutro na različitim mjestima u gradu, ali sa zajedničkom završnicom u centru Beča.

Policija će ovu zonu, kako je najavljeno, osiguravati s približno 1.500 policajaca, a poručuje da će svako ko pokuša ući u nju biti kažnjen novčanim iznosom do 360 eura ili s najviše dvije sedmice zatvora.

Očekuje se da će na protestima učestvovati više hiljada ljudi.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 18.12.2017. u 09:40