Austrija ima novog predsjednika: Alexander Van Der Bellen porazio radikalnog desničara Norberta Hofera

tačno.net
Autor 23.5.2016. u 16:39

Austrija ima novog predsjednika: Alexander Van Der Bellen porazio radikalnog  desničara Norberta Hofera

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopćilo danas poslijepodne rezultate predsjedničkih izbora prema kojima je kandidat Partije zelenih i austrijske ljevice Alexander Van Der Bellen u nevjerovatnoj utrci pobjedio kandidata krajnje desnice Norberta Hofera, javlja BBC.

Kako javlja BBC pozivajući se na izvore, Van der Bellen je odnio tijesnu pobjedu u odnosu na svog rivala. Cijela Evropa s nestrpljenjem je čekala rezultate izbora, a nekoliko sati portalima u Austriji se nije moglo pristupiti.

Prema navodima BBC-a, Van der Bellen je pobjedio Hofera zahvaljujući glasovima pristiglim poštom. Naime, Hofer je jučer ima prednost nad Van der Bellenom u odnosu 51.9 posto naspram 48.1 posto.

Prije nekoliko minuta na Facebooku se oglasio i sam Hofer.

“Dragi prijatelji,

“Hvala vam na vašoj nevjerovatnoj podršci. Naravno da sam tužan danas. Ne budite obeshrabreni”, napisao je Hofer između ostalog.

U prvom krugu predsjedničkih izbora Hofer je izvojevao iznenađujuću pobjedu, osvojivši 35 posto glasova, što je pokazatelj da je radikalna desnica zabilježila rast popularnosti u Austriji, a što je nastavak trenda koji je viđen i u Francuskoj i još nekim članicama Evropske unije.

N1

tačno.net
Autor 23.5.2016. u 16:39