Austrija: Narodnjačke partije se raspadaju, desničari trijumfuju

Ešref Zaimbegović
Autor 25.4.2016. u 11:29

Austrija: Narodnjačke partije se raspadaju, desničari trijumfuju

AFP         Norbert Hofer

Politička senzacija u Austriji: Po prvi put niti socijaldemokrati niti konzervativci nisu uspjeli ući u drugi krug izbora za predsjednika države. Zemlja doživljava dramatični pomak u desno.

Piše:Hasnain Kazim
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U Austriju dolaze nemirna vremena. Norbert Hofer kandidat desničarsko populističke Slobodarske partije Austrije (FPÖ), pobijedio je nadmoćno u prvom krugu izbora za predsjednika države. Prema nepotpunim rezultatima ovaj 45- godišnjak osvojio je 36% glasova.

Ankete su ga prije izbora vidjele na drugom mjestu iza kandidata Zelenih, Alexandera Van der Bellena. Ovaj je sa 20% glasova zauzeo drugo mjesto i nastupiće u drugom krugu kao protukandidat Hoferu.

Nezavisna kandidatkinja Irmgard Griss, koju je podržavala građanska inicijativa NEOS, dobila je 18,5% glasova..

To je prekretnica u političkom životu Austrije jer prvi puta u istoriji republike predsjednik neće biti iz redova Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) niti iz hrišćansko – građanske Austrijske narodnjačke partije (ÖVP).

Izbori su obračun sa establišmentom, rezultat je posledica dugogodišnje vladavine dvije narodnjačke partije i suviše duge vlasti velike koalicije, koja je nesložna i u stvarnosti svaki partner čeka na momenat da se oslobodi onoga drugoga. Ovi izbori su debakl za SPÖ i ÖVP.

To je rezultat i vlastite rezignacije. “Iznenađujuće je kako se scenario straha i nade, koji postoji već godinama ali nikada nije ozbiljno shvaćen, izmjenio u široko prihvaćeni Fait accompli (gotova stvar prim.prev.) – kao da je pobjeda FPÖ neizbježni prirodni zakon, kome ne možete suprotstaviti ništa više nego bespomoćno slijeganje ramenima”, kritikuje magazin “Profil” u svome aktuelenom izdanju. “Izgleda da su se SPÖ i ÖVP pomirili sa triumfom Plavih (misli se na FPÖ čija je partijska boja plava). To se može nazvati realizmom. Ili predajom.”

Činjenica je da je vlada SPÖ-ÖVP dopustila da je FPÖ gura u kontroverznu politiku izbjeglica. Desni su stalno postavljali nove zahtjeve, vlada je kaskala iza nih u vjerovanju – ili zabludi? – da će na ovaj naćin ostati na vlasti.

Od partnera Merklove do najoštrijeg kritičara

Savezni kancelar Werner Faymann (SPÖ) pod ovim pritiskom promjenio se od partnera njemačke kancelarke Angele Merkel u izbjegličkoj politici u njenog najoštrijeg kritičara. Austrija je iznenada počela da slijedi politiku zatvorenih granica i ušla u svađu sa zemljama kao što su Grčka i Italija.

FPÖ je izbore za predsjednika države – koji su u principu dosadni – stilizirala u odlučivanje o pravcu kretanja i kampanju vodila sa zahtjevima za nove ograde i oštrije zakone o azilu.

Ovi tonovi čuće se i slijedećih sedmica: Hofer, koji je ubjeđen u pobjedu, najavio je da će ukoliko bude izabran za predsjednika iskoristiti svoje pravo, raspustiti parlament i raspisati nove izbore

I to bi bila prekretnica. Jer kada bi sada bili izbori FPÖ bi sa oko 30% glasova bila najača snaga u parlamentu. Tada bi šef partije Heinz-Christian Strache vjerovatno bio postavljen za saveznog kancelara.

Odluka o pravcu kretanja između desnog i lijevog bloka?

Time bi FPÖ pod vođstvom Strachea postigla to što nije uspjela pod vođstvom Jörga Haidera, koji je 2008. nastradao u automobilskoj nesreći: Austrija bi zajedno sa Poljskom i Mađarskom bila među onima evropskim zemljama u kojma su na vlasti desni populisti.

Izbor između Hofera i nekadašnjeg vođe Zelenih Van der Bellena biće odluka o političkom pravcu između desnog i lijevog bloka. Jer Van der Bellen kao predsjednik neće prihvatiti vladu koju bi vodio FPÖ

Hofer još nije pobjedio. Međutim iznenađujuće visoki procenat glasova za njega i FPÖ pokazuje u kom pravcu se kreče Austrija.

spiegel.de

Ešref Zaimbegović
Autor 25.4.2016. u 11:29