Austrijanci odlučuju o budućem kursu države

tačno.net
Autor 15.10.2017. u 08:47

Austrijanci odlučuju o budućem kursu države

Foto: EPA

Približno 6,4 miliona Austrijanaca danas odlučuje o budućem političkom kursu države, pošto na parlamentarnim izborima bira stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), pišu agencije.

Pravo glasa imaju svi austrijski državljani koji su na dan izbora napunili 16. godinu života, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova to je ukupno 6.401.304 građana.

Na ovim prijevremenim parlamentarnim izborima, koji se održavaju godinu dana prije regularnog isteka mandata Vlade koju su činili Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i OVP, izdat je rekordan broj glasačkih listića za glasanje putem pošte – čak 889.193, tako da će u večeras, prilikom saopćavanja preliminarnih, konačnih rezultata izostati približno 780.000 glasova, koji će biti prebrojani, kako zakon nalaže, u ponedjeljak.

Pošto se, prema istraživanjima javnog mnijenja, očekuje jasan rezultat kada je riječ o prvom mjestu, ali i „borba“ za drugu poziciju, kao i za cenzus, tih 14 posto glasačkog tijela moći će uticati na to ko će ući u skupštinu od malih stranaka, ali i ko bi mogao biti drugi.

Na parlamentarnim izborima kandidiralo se ukupno deset stranaka na nivou cijele Austrije, od kojih svega šest ima šanse da uđe u parlament, a to su Narodna partija (OVP) koju predvodi ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, SPO aktuelnog kancelara Christiana Kerna, FPO Heinz-Christiana Strachea, Zeleni koje predvodi u izbornoj trci Ulrike Lunacek, NEOS na čijem čelu je Mattias Strolz, kao i Lista Pilz koju je neposredno pred izbore osnovao nekadašnji visoki funkcioner i poslanik Zelenih Peter Pilz.

Prve procjene u 17:30

Izborna mjesta otvaraju se, u Beču od sedam sati i otvorena su do 17 sati, dok su u pojedinim pokrajinama kraća radna vremena od 8 do 16, ili čak samo do 14 sati, u zavisnosti od broja birača.

Prve procjene austrijski mediji objavit će u 17:30, a preliminarni konačni rezultat Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćava poslije 19:30 sati.

Prijevremeni parlamentarni izbori raspisani su nakon što SPO i OVP nisu više, nakon dugogodišnjeg vladanja uz stalne svađe, da se dogovore o nastavku vođenja zemlje. Odmah nakon odluke o raspisivanju izbora, u OVP-u došlo je do potpune reforme stranke, pošto ju je preuzeo najmlađi član u Vladi Sebastian Kurz.

Nakon što je on preuzeo stranku, OVP je u svim istraživanjima uživala podršku od 33 posto birača. Tako da se očekuje, a i prema kladionicama je to najizvjesnije, kako će OVP uvjerljivo pobijediti, i da će osvojiti više od 30 posto glasova.

Na drugoj poziciji, prema istraživanjima je trenutno FPO sa oko 25 posto podrške.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 15.10.2017. u 08:47