Azerbejdžan osudio 13 jermenskih vojnika na 6 godina zatvora

RSE
Autor 24.7.2021. u 10:42

Azerbejdžan osudio 13 jermenskih vojnika na 6 godina zatvora

Foto: armenpress.am

Sud u Azerbejdžanu osudio je danas 13 jermenskih vojnika na šest godina zatvora po optužbama za terorizam i ilegalan ulazak u zemlju.

Sud u Baku presudio je da će muškarci, koji su negirali optužbe, biti deportovani nakon izdržavanja zatvorske kazne. Nije bilo neposrednog komentara jermenskih zvaničnika, ali oni su ranije osudili slična suđenja tvrdeći da su osuđeni ratni zarobljenici.

Oni su među više od 60 jermenskih vojnika uhapšenih u decembru, oko mesec dana posle kraja šestonedeljnog rata Azerbejdžana i Jermenije oko oblasti Nagorno-Karabah. Taj region i okolne teritorije u Azerbejdžanu bile su pod kontrolom Jermenije od 1994. i kraja separatističkog rata.

U prošlogodišnjem ratu, u kome je ubijeno oko 6.000 ljudi, Azerbejdžan je preuzeo kontrolu nad većim delom Nagorno-Karabaha i susednih teritorija. Prema sporazumu izdejstvovanom uz posredovanje Rusije Jermenija je morala da prepusti kontrolu nad tim teritorijama Azerbejdžanu.

Osuđeni vojnici i drugi uhapšeni su u Hadrutu, delu Nagorno-Karabaha sada pod kontrolom Azerbejdžana. Oko polovina uhapšenih u decembru vraćeni su Jermeniji u zamenu za mape minskih polja, dok drugi još čekaju suđenje.

Ne zna se tačan broj jermenskih ratnih zarobljenika i drugih pritvorenika koji su i dalje u azerbejdžanskom pritvoru. Napetosti nakon sklapanja primirja između Jermenije i Azerbejdžana i dalje su visoke, uz sporadične izveštaje o oružanim čarkama.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 24.7.2021. u 10:42