Azerbejdžanska vojska ulazi u Aghdam dok Armenci bježe

tačno.net
Autor 20.11.2020. u 10:18

Azerbejdžanska vojska ulazi u Aghdam dok Armenci bježe

foto: EPA

Jedinice azerbejdžanske vojske ušle su u regiju Aghdam, teritorij koji su im ustupile armenske snage sporazumom o prekidu vatre kojim je okončano šest sedmica teških borbi oko separatističke regije Nagorno-Karabah, saopćilo je u petak Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, javlja AP.

Primirje, kojem je posredovala Rusija prošle sedmice, predviđa da Armenija Azerbejdžanu preda kontrolu nad nekim područjima koja se nalaze van granica Nagorno-Karabaha.

Ovo je jedna od nekoliko regija Nagorno-Karabaha koje će, nakon skoro tri decenije, biti pod nadzorom Armenije.

“Prema trilateralnoj izjavi koju su potpisali predsjednik Republike Azerbejdžan, premijer Republike Armenije i predsjednik Ruske Federacije, jedinice azerbejdžanske vojske ušle su u regiju Aghdam 20. novembra”, navelo je Ministarstvo u izjavi.

Azerbejdžanske trupe ušle su u Aghdam dan nakon što su kolone armenskih vojnika i tenkova napustile ovu teritoriju.

Armenci u Agdamu dobili su samo nekoliko dana da napuste domove, požurivši da spakuju svoje stvari u vozila, a neki od njih su i zapalili svoje kuće prije odlaska.

Ovo je najnoviji egzodus Armena, jer Azerbejdžan ponovo uspostavlja kontrolu nad svojim bivšim teritorijama u skladu s mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije koji je okončao šestosedmične intenzivne borbe između dva južnokavkaska susjeda.

Nagorno-Karabah je dio Azerbejdžana ali ga naseljavaju većinski etnički Armenci, negdje oko 150.000 stanovnika, koji odbacuju azerbejdžansku vlast. Ova regija danas preživljava gotovo u potpunosti zahvaljujući budžetskoj podršci Armenije i donacijama armenske dijaspore širom svijeta.

Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine uslijed zahtjeva etničkih Armenaca za neovisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Armenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončana krvoprolića koja su odnijela živote 30.000 ljudi. Više od milion ljudi je raseljeno. Azerbejdžanci su napustili Armeniju, Nagorno-Karabah i pridružene teritorije, dok su Armenci napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

RSE

tačno.net
Autor 20.11.2020. u 10:18