AZERBEJDŽANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA PRIMIO VISOKO PRIZNANJE IFIMES-a

Autor 31.10.2012. u 09:43

AZERBEJDŽANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA PRIMIO VISOKO PRIZNANJE IFIMES-a

BAKU/LJUBLJANA, 30. oktobar 2012 – Delegacija Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), koju predvodi potpredsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES-a i bivši predsjednik Vlade Republike Srbije Zoran Živković u pratnji direktora instituta Zijada Bećirovića i Bakhatyara Aljafa tokom posjete Azerbajdžanu uručila je visoko priznanje instituta ministru vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Elmaru Mammadyarovu. Uručivanju priznanja prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije u Azerbajdžanu dr. Milan Jazbec.

Prilikom uručivanja priznanja Živković je obrazložio razloge zašto je upravo priznanje „Pozitivna ličnost sa područja vanjske politike za 2011.godinu” dodijeljeno ministru Mammadyarovu i tom prilikom istakao: „Gospodin Elmar Mammadyarov je niz godina ministar vanjskih poslova svoje države, prije toga bio je karijerni diplomata, izvanredni i opunomoćeni ambasador svoje države u Republici Italiji. Iza njega je zavidna i uspješna karijera, koja je u velikoj mjeri i rezultat njegovih ličnih sposobnosti. Njegova otvorenost i pozitivna usmjerenost su neizbježno potrebne osobine u suvremenom svijetu, koji je zahtjevan, zapleten i gdje se interesi ne samo velikih, nego i malih država prepliću i zbog toga je potrebno tražiti konsenzus, biti uporan i uvjerljiv u dijalogu i debati te uvijek otvoren za nove ideje i inicijative. Sve te njegove osobine posebno su došle do izražaja u 2011.godini kada je gospodin ministar Mammadyarov bio ključni akter u izboru svoje države za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2012-2013. Sve vrijeme te zahtjevne i velikom konkurencijom obilježene kampanje zadržao je pozitivan pristup, bio je neumoran u traženju potpore za svoju državu, koju je na kraju i dobio. Tako je vanjska politika, koju je osmislio predsjednik Republike Azerbajdžan dr. Ilham Aliyev na najbolji mogući način implementirana i prepoznata ne samo u regiji nego i na međunarodnoj sceni.”

Ministar Mammadyarov zahvalio se na visokom priznanju i naglasio da je primljeno priznanje za njega dodatna obaveza za još većim angažmanom u vanjskoj politici, regionalnoj saradnji i međunarodnim odnosima pogotovo sada kada je Azerbajdžan postao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Potpredsjednik Živković sa članovima delegacije položio je vijenac na spomenik bivšeg predsjednika Azerbajdžana Haydera Aliyeva.

Autor 31.10.2012. u 09:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija