Baerbock: U potpunosti ćemo prekinuti ovisnost o ruskom plinu i nafti

tačno.net
Autor 30.3.2022. u 09:16

Baerbock: U potpunosti ćemo prekinuti ovisnost o ruskom plinu i nafti

foto: DW

Baerbock je kritikovala prethodne njemačke vlade jer nisu poduzele ozbiljne mjere da smanje ovisnost zemlje o uvozu ruskog plina, nafte i uglja

Njemačka će u potpunosti prekinuti svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu, izjavila je jučer ministrica vanjskih poslova te zemlje Annalena Baerbock, prenosi Anadolija.

Govoreći na konferenciji o energetici u Berlinu, Baerbock je osudila ruskog predsjednika Vladimira Putina te izjavila da je njegov rat protiv Ukrajine promijenio geopolitiku i njemačke sigurnosne procjene.

”Ovo je izazvalo mnogo patnje za milione ljudi, ali nam je također jasno stavilo do znanja da moramo postati potpuno nezavisni od ruskog uvoza goriva”, rekla je šefica njemačke diplomatije.

Baerbock je kritikovala prethodne njemačke vlade jer nisu poduzele ozbiljne mjere da smanje ovisnost zemlje o uvozu ruskog plina, nafte i uglja. Ona je kazala da je ruska ilegalna aneksija Krima 2014. godine dovela do diskusija u Evropi o diversifikaciji uvoza energije, ali vlade nisu poduzele nikakve konkretne korake.

”A sada vidimo posljedice ovoga na vrlo tragičan način”, dodala je.

Udio Rusije u uvozu plina u Njemačku je oko 55 posto, ugljena 45 i sirove nafte oko 35. U Evropskoj uniji 40 posto uvezenog plina dolazi iz Rusije. Njemačka vlada je prošle sedmice objavila ambiciozan plan za značajno smanjenje svoje dugogodišnje energetske ovisnosti o Rusiji.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 30.3.2022. u 09:16