Bajden: Do 2030. pola auta prodatih u SAD sa nultom emisijom

RSE
Autor 6.8.2021. u 09:28

Bajden: Do 2030. pola auta prodatih u SAD sa nultom emisijom

Foto: Sarah Silbiger/Newscom/PIXSELL

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je u četvrtak izvršnu uredbu koja predviđa da polovina svih putničkih automobila prodatih u zemlji bude sa nultom emisijom do 2030.

Ovaj potez je na tragu njegovog obećanja iz predizborne kampanje da će raditi na smanjenju emisije gasova u cilju borbe protiv klimatskih promena.

Postepeni prelazak sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na vozila na baterije odražava delikatnu ravnotežu kako bi se dobila podrška automobilske industrije i sindikata, uz buduće obećanje novih radnih mesta i milijarde dolara novih saveznih ulaganja u električna vozila, prenosi AP.

Izvršna uredba koju je Bajden potpisao ima za cilj i da se SAD uključe u nadmetanje sa Kinom i drugim zemljama koje ulažu u električna vozila (EV), dok takođe transformiše američki transportni sektor, koji je najveći izvor emisije ugljenika u zemlji.

Govoreći u Beloj kući ispred više izloženih električnih automobila, Bajden ih je nazvao “vizijom budućnosti koja se sada počinje ostvarivati, budućnošću automobilske industrije koja je električna.”

“Ona je električna i nema povratka. Pitanje je hoćemo li mi voditi ili zaostajati,” istakao je američki predsednik.

Njegova objava izazvala je skromne pohvale ekologa, koji su naglasili potrebu za dodatnim merama s obzirom na pogoršanje klimatske situacije, prenosi AFP.

Ketrin Garsija (Katherine Garcia) iz kluba Sijera (Sierra) nazvala je cilj “značajnim signalom proizvođačima”, ali je rekla da bi ga trebalo podići na 60 odsto i dopuniti “najjačim mogućim standardima čistih automobila”.

Očekuje se da će značajno povećanje upotrebe električnih vozila u SAD – koja su činila samo oko dva odsto 2020. godine – zavisiti od proširenja stanica za punjenje i drugoj infrastrukturi, kao i ubeđivanju Amerikanaca da kupuju ove automobile.

Velika trojka američkih proizvođača automobila (Big 3) – General Motors, Ford i Stellantis čiji su lideri prisustvovali ovom događaju u Beloj kući – značajno su proširili svoja ulaganja u električna vozila, čineći cilj “najverovatnije dostižnim” do 2030. godine, rekla je Džesika Koldvel (Jessica Caldvell), urednica veb stranice za automobile Edmunds.com.

“Ali ono što je verovatno najveća prepreka pred nama je prihvatanje tog trenda od strane potrošača: Šta će biti potrebno da Amerikanci promene svoje navike da bi prešli na automobile na električni pogon?” pita se Koldvel.

U zajedničkom saopštenju, proizvođači iz Detroita izrazili su “zajedničku težnju da postignu prodaju od 40-50 posto” vozila, ali su rekli da se pomak “može postići samo” inicijativama kao što su podsticaji potrošačima za kupovinu električnih automobila i nova infrastruktura poput mreža za punjenje.

Iako je Bajden predložio infrastrukturni plan koji bi uključivao mnoge od pomenutih ideja, nisu sve ušle u dvostranački kompromisni zakon za koji se smatra da ima najveće šanse da bude usvojen u Kongresu.

Ujedinjeni zaposleni u automobilskoj industriji (UAV), jedan od najvećih sindikata automobilskih radnika u zemlji, podržao je Bajdenovu inicijativu.

“Pripadnici UAV -a, sadašnji i budući, spremni su za izgradnju ovih električnih automobila i kamiona i baterija koje u njih ulaze”, rekao je predsednik ovog udruženja Rej Kari (Ray Curry) u saopštenju koje je objavila Bajdenova administracija.

Na ovom skupu nisu bili predstavnici Tesle, kompanije Ilona Maska (Elon Muska) koja je zaslužna za sve veću popularnosti električnih automobila u SAD i vodeća u domaćoj prodaji.

Mask je, međutim, kritikovan zbog taktike koja se smatra antisindikalnom, a portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki rekla je da su pozvana “tri najveća ključna igrača Ujedinjenih automobilskih radnika”.

“Da, izgleda čudno što Tesla nije pozvan”, napisao je Mask na Tviteru.

Iako brojka od 50 odsto ne bi premašila ono što su mnogi američki proizvođači već razmatrali, to je veliki cilj za SAD u celini.

Dok električni automobili čine 10 odsto ukupne prodaje u Evropi, u SAD to iznosi samo dva odsto, objavila je prošle godine Međunarodna agencija za energiju.

Predsednik Fonda za zaštitu životne sredine Fred Krup (Krupp) pohvalio je ovu najavu kao pozicioniranje SAD za takmičenje u rastućoj transportnoj ekonomiji.

“Zemlje širom sveta utrkuju se u uklanjanju zagađenja iz svojih automobila i kamiona”, rekao je Krup.

Amerikanci, dodao je on, “mogu pobediti u ovoj trci, a naša nagrada biće dobri poslovi, uštede na benzinskoj pumpi za američke porodice, čistiji vazduh i sigurnija klima”.

Ali Sajmon Muj (Simon Mui) iz Saveta za odbranu prirodnih resursa rekao je da je potrebno odmah preduzeti agresivniju akciju “s obzirom na to da su klimatske promene već učinile naše vremenske prilike tako surovim”.

Bajden želi da odbaci i koriguje politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa (Trump),

Trenutni standardi emisije gasova, koji datiraju iz marta 2020. godine, zahtevaju od proizvođača da poboljšaju energetsku efikasnost svojih vozila za 1,5 odsto između 2021. i 2026. godine, što je manje od pet procenata koliko je tražio Trampov prethodnik Barak Obama.

RSE

RSE
Autor 6.8.2021. u 09:28