Ban Ki-moon pozvao je na trenutni prekid vatre u pojasu Gaze

Autor 19.11.2012. u 10:52

Ban Ki-moon pozvao je na trenutni prekid vatre u pojasu Gaze

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon pozvao je na trenutni prekid vatre u pojasu Gaze, dok izraelska ofanziva na palestinsku teritoriju ulazi u šesti dan.

Ban je izjavio da će otputovati u Kairo na razgovore o eventualnom prekidu vatre, prenosi BBC.

Nedjelja je bila najkrvaviji dan izraelske vojne operacije “Stub odbrane”, a Izrael je saopćio da su cilj napada bili objekti iz kojih djeluju militanti Hamasa.

– Ovo se mora odmah prekinuti. Energično zahtijevam od strana da sarađuju u naporima na postizanju trenutnog primirja  koje  predvodi Egipat, izjavio je Ban.

Osamdeset i šest Palestinaca i troje Izraelaca ubijeno je tokom šestodnevnih sukoba u kojima Izrael napada pojas Gaze s mora i iz zraka, dok Hamasovi militanti ispaljuju rakete na južni Izrael.  

Izraelska vojska saopćila je u ponedjeljak da je tokom noći napala osamdesetak meta, uključujući zgrade u kojima se nalaze militanti, skladišta oružja i policijske stanice, čime je ukupan broj napadnutih meta od srijede porastao na 1.350. Palestinski izvori saopćili su da je u napadima u nedjelju navečer ubijeno 18 osoba.

Oni su dodali da je tokom noći jedna raketa ispaljena iz pojasa Gaze u pravcu Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju kako je spreman da proširi operaciju nakon što je izraelska vojska naredila mobilizaciju 75.000 rezervista.

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi izjavio je da bi izraelska kopnena invazija na pojas Gaze imala “ozbiljne posljedice”, rekavši da Egipat to nikada neće prihvatiti “kao ni čitav slobodni svijet”.  

Arapska liga, koja je u nedjelju održala vanredno zasjedanje u Kairu, poslat će u utorak u pojas Gaze delegaciju ministara vanjskih poslova.

Fena

Autor 19.11.2012. u 10:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija