Ban Ki-moon: Razaranje Nimruda je ratni zločin i napad na čovječanstvo

tačno.net
Autor 7.3.2015. u 09:47

Ban Ki-moon: Razaranje Nimruda je ratni zločin i napad na čovječanstvo

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon oštro je u petak osudio razaranje starog antičkog grada Nimruda koje su počinili pripadnici zloglasne terorističke organizacije Islamska država na sjeveru Iraka, okvalificiravši taj čin kao “ratni zločin”.

On je zatražio od vjerskih i političkih vođa u regiji da “podignu svoj glas kako bi osudili ove neprihvatljive napade”.

“Namjerno uništavanje našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa predstavlja ratni zločin i i napad na čovječanstvo u cjelini”, kazao je u priopćenju glavni tajnik UN-a.

Ban Ki-moon trebao je u petak razgovarati s glavnom direktoricom UNESCO-a Irinom Bokovom. Ona je u četvrtak oštro osudila ovo razaranje kao “ratni zločin” i pozvala na djelovanje Vijeće sigurnosti UN-a međunarodni kazneni sud.

Nakon što su prošloga tjedna pripadnici Islamske države uništili dijelove arheološke zbirke muzeja u Mosulu, u četvrtak su buldožerima uništili Nimrud, vrijedno arheološko nalazište na sjeveru zemlje.

UNESCO pozvao lokalne čelnike da ustanu protiv barbarstva IS-a

UN-ova agencija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u petak je osudila razaranje Nimruda označivši ga kao “ratni zločin” te je pozvala lokalne čelnike da ustanu protiv barbarstva Islamske države.

Drevni asirski grad Nimrud na rijeci Tigris, 30 km jugoistočno od Mosula, u Bibliji poznat kao Kalah i sagrađen za vladavine asirskog kralja Šalmanesera (1274.-1245. prije Krista), bio je svojedobno prijestolnica novog asirskog carstva, tada najmoćnije države na svijetu.

Uništenje Nimruda uslijedilo je tjedan dana pošto su radikalni islamisti prikazali video snimku na kojoj se vidi da uništavaju skulpture stare 2600 godina, pale tisuće knjiga i uništavaju svetišta u Mosulu, gradu koji su zauzeli u lipnju.

Prema apsolutističkom tumačenju islama džihadisti tvrde da su kipovi i kraljevske grobnice idoli i zato moraju biti uništeni.

index.hr

tačno.net
Autor 7.3.2015. u 09:47