Banke u Grčkoj zatvorene do 6. jula

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 08:35

Banke u Grčkoj zatvorene do 6. jula

Premijer Grčke krivi EU i ECB za zatvaranje banaka i traži produžetak programa pomoći finansijski posrnuloj zemlji.

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. jula, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno, poručila je Vlada Grčke, nakon što je donijela odluku o kontroli kapitala kojoj je cilj spriječiti urušavanje finansijskog sistema zemlje.

Bankomati ne rade u ponedjeljak ujutro, no radit će poslijepodne. Dnevno će građani na bankomatima moći podići najviše 60 eura, kazao je čelnik Vlade nakon.

Nove mjere Vlade, uvedene kako bi se spriječio odljev novca iz uzdrmanog grčkog bankarskog sistema, nalažu da plaćanje putem debitnih i kreditnih kartica, kao i online transakcije budu dozvoljene unutar Grčke, ali će plaćanja i transferi na račune u inostranstvu biti zabranjeni.

Tsipras krivi EU i ECB

Premijer Alexis Tsipras u nedjelju je objavio da se banke u ponedjeljak neće otvoriti i za to okrivio evropske partnere i Evropsku centralnu banku.

EU i ECB natjerali su ga na taj potez, rekao je Tsipras i dodao da ne odustaje od referenduma zakazanog za iduću nedjelju.

“Odbijanje zahtjeva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po evropskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje”, rekao je Tsipras u televizijskom obraćanju naciji.

“Zbog te je odluke ECB danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je centralnu grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smiju podignuti”.

Dodao je da je novi zahtjev za produžetak aktuelnog programa pomoći koji istječe 30. juna poslao čelnicima eurozone, ECB-a, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Vijeću Europske unije.

“Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtjev”, rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtjevu moglo ECB potaknuti da ponovno osigura likvidnost.

“Jedno je sigurno: odbijanje kratkog produženja te pokušaj da se poništi demokratska procedura duboko su uvredljivi i sramotni za evropsku demokratsku tradiciju”, rekao je grčki premijer.

Strane banke

Isplate penzija bit će izuzete, a bit će dozvoljeno i podizanje novca na bankomatima s karticama koje su izdale strane banke.

Sve ostale transakcije neće biti dopuštene, dok će poseban odbor moći odobriti bankovne transakcije koje smatra potrebnim za zaštitu javnih ili društvenih interesa, uključujući zdravstvene troškove ili uvoz farmaceutskih proizvoda.

Bankama koje se neće pridržavati novih mjera prijeti kazna od 10 % iznosa svake transakcije kojom se naruše kontrolne mjere.

Nakon što su propali pregovori između Grčke i kreditora, Vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. jula na kojem bi građani odlučili hoće li prihvatiti uvjete koje eurozona postavlja.

Međutim, toj članici prijeti bankrot 30. juna, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura, za koji Atina nema novca.

U strahu od uvođenja kapitalne kontrole, Grci su tokom vikenda reagirali povlačenjem gotovine iz banaka, što je bio samo pojačani nastavak navale na banke.

Zbog spekulacija o mogućem uvođenju kapitalne kontrole, Grci su u posljednje dvije sedmice izvukli milijarde eura sa svojih bankovnih računa.

Procjenjuje se da se zadnjih sedmica dnevno iz banaka povlačilo gotovo milijardu eura, dok je prije taj iznos bio između 200 i 300 miliona.

Uprkos riziku od kolapsa banaka, Evropska centralna banka (ECB) izvijestila je u nedjelju da neće povećati nivo hitnih pozajmica Grčkoj, što je dodatni pritisak na grčke banke koje su posljednjih nekoliko sedmica preživljavale upravo zahvaljujući postepenom povećanju finansijskih sredstava ECB-a.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 08:35