Bankrot velike američke First Republic banke

RSE
Autor/ica 2.5.2023. u 09:22

Bankrot velike američke First Republic banke

Foto: Paul Sakuma/AP

Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) potvrdila je u ponedjeljak, 1. maja, da je američka banka First Republic podnijela zahtjev za bankrot. Gigant investicionog bankarstva JP Morgan Chase će preuzeti banku.

Prema dogovoru koji su posredovali regulatori, JP Morgan Chase će preuzeti sve depozite i većinu dionica First Republic Bank.

First Republic je treća američka banka koja je propala u posljednjih nekoliko mjeseci, što potiče zabrinutost da se bankovna kriza širi.

Dionice banke sa sjedištem u San Franciscu prošle sedmice su pale više od 75 posto nakon što je priznala da su klijenti tokom marta povukli 100 milijardi dolara.

Bankrot First Republica banke uslijedio je nakon kolapsa Silicon Valley Bank (SVB) u martu i kolapsa drugog američkog kreditora, Signature Bank.

U nastojanju da spase First Republic Bank, američki zvaničnici navodno su kontaktirali šest različitih banaka.

Jamie Dimon, izvršni direktor JP Morgan Chase, rekao je da je vlada “pozvala” bankarskog giganta, zajedno s drugima, da preuzmu stvari u svoje ruke “i mi smo to učinili”.

Dodao je da bi akvizicija donijela “skromnu korist” kompaniji i bila bi “komplementarni” dio sadašnje kompaije.

Kao dio dogovora, FDIC će podijeliti gubitke po kreditima s JP Morganom. U osam različitih država 84 kancelarije propale banke ponovno će se otvoriti kao podružnice banke JP Morgan Chase od 1. maja, nakon što su regulatori preuzeli kontrolu nad njom.

Povlačenje depozita od strane nekih zajmodavaca posljednjih mjeseci prisililo je Federalne rezerve, američku centralnu banku, da interveniše hitnim mjerama za stabilizaciju finansijskih tržišta.

Grupa najvećih američkih banaka udružila je 30 milijardi dolara u First Republic u martu u pokušaju da je stabilizuje, ali su se napori pokazali uzaludnim.

Osnovana 1985., First Republic je američki zajmodavac srednje veličine. Godinama je opsluživao bogate klijente.

Kad su Silicon Valley Bank i Signature bankrotirali, FDIC je rekao da će garantovati za sve depozite kako bi spriječio situaciju u kojoj bi ljudi požurili da podignu svoj novac.

U Evropi je bankarski div Credit Suisse u matu je kupio konkurent UBS, u dogovoru kojim su posredovale švajcarske vlasti.

Dok su centralne banke širom svijeta značajno podigle kamatne stope kako bi smanjile inflaciju, neki su se zajmodavci našli pod pritiskom.

Međutim, čini se da trenutna situacija nije ponavljanje finansijske krize iz 2008., koja je dovela do velikih državnih mjera za spašavanje i globalne ekonomske recesije.

RSE

RSE
Autor/ica 2.5.2023. u 09:22