Barbarski napad Asadovih falangi na izbjeglički kamp u Turskoj, vatra i prema Libanonu-Video

Autor 9.4.2012. u 21:55

Barbarski napad Asadovih falangi na izbjeglički kamp u Turskoj, vatra i prema Libanonu-Video

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske oštro je osudilo jutrošnje događaje u izbjegličkom naselju u Kilisu, na granici sa Sirijom u kojima su ranjene četiri osobe.

“U slučaju ponavljanja događaja ove vrste bit će poduzete potrebne mjere”, stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

Prema saopćenju, u jutrošnjim događajima ranjene su dvije osobe državljani Turske i dvije osobe iz Sirije, a vatra na izbjegličko naselje otvorena je sa sirijske teritorije.

“Sirijski državljani, koji su utočište od nasilja tamošnjeg režima našli u našoj zemlji, pod potpunom su zaštitom Republike Turske”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju stoji i kako je osuda nasilja s naglaskom na posljednji događaj prenesena diplomatskom predstavniku Sirije u Ankari, te ponovljen poziv međunarodnoj zajednici za hitno poduzimanje koraka ka sprečavanju nasilja u ovoj zemlji, javila je Agencija Anadolija.

Podsjećamo, u prvom incidentu od kada je Turska počela prihvaćati hiljade sirijskih izbjeglica dvoje ljudi je ubijeno u provinciji Kilis.

Mohammad Abdelqader, izbjeglica iz kampa je kazao “Reutersu” kako je vidio da su ubijena dva Sirijca te da su još dvije osobe ozlijeđene. Guverner provincije je BBC-ju kazao da je u napadu sirijske vojske ranjeno još 18 ljudi.

S druge strane, u Libanonu je, također nakon vatre sa teritorije Sirije, ubijen snimatelj jedne lokalne televizije.Autor 9.4.2012. u 21:55